29 Νοέμβριος 2019, 09:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Νοέμβριος 2019, 09:34

Σεισμός στην Αλβανία: Στους 47 οι νεκροί, συνεχείς μετασεισμοί

  • Σεισμός στην Αλβανία: Στους 47 οι νεκροί, συνεχείς μετασεισμοί
    Έρευνες για εγκλωβισμένους στο Δυρράχιο (φωτ.: EPA / Valdrin Xhemaj)

Κάθε τετράγωνο και συντρίμμια στο Δυρράχιο της Αλβανίας που χτυπήθηκε από το σεισμό των 6,4 βαθμών, και ενώ τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να δίνουν μάχη με το χρόνο για την ανεύρεση τυχόν εγκλωβισμένων κάτω από τόνους τσιμέντου και οικοδομικών υλικών. Η επιχείρηση διάσωσης στη Θουμάνα, τη δεύτερη πόλη που μετρά νεκρούς –22 συνολικά– και καταστροφές, ολοκληρώθηκε χθες.

Οι αλβανικές Αρχές εκτιμούν ότι η λίστα των θυμάτων θα μεγαλώσει όσο περνούν οι ώρες.

Η τελευταία αναφορά, τρία 24ωρα μετά το σεισμό, κάνει λόγο για 47 νεκρούς και για πάνω από 650 τραυματίες εκ των οποίων αρκετοί δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή. Ο αριθμός των αγνοουμένων παραμένει συγκεχυμένος, ενώ 45 άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί.

Από την Τρίτη οι σεισμογράφοι έχουν καταγράψει πάνω από 500 μετασεισμικές δονήσεις, αρκετές πάνω από τους 5 βαθμούς στην κλίμακα Ρίχτερ. Αυτοί οι μετασεισμοί, πέρα από το γεγονός ότι προκαλούν τρόμο στους κατοίκους που παραμένουν σε σκηνές μέσα στο κρύο, δημιουργούν και προβλήματα στα σωστικά συνεργεία, καθώς υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καταρρεύσεων.


Πολυκατοικία στο Δυρράχιο (φωτ.: EPA / Ermal Meta)

Τόσο το Δυρράχιο όσο και η Θουμάνα έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες. Ο Έντι Ράμα έκανε έκκληση για οικονομική βοήθεια από χορηγούς εντός και εκτός συνόρων, καθώς οι ζημιές σε σπίτια και υποδομές είναι ανυπολόγιστες. Στην πιο φτωχή χώρα της Ευρώπης, άλλωστε, το επίπεδο προετοιμασίας για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους φυσικών καταστροφών χαρακτηρίζεται χαμηλό από ειδικούς, παρά το γεγονός ότι η Αλβανία θρήνησε 40 νεκρούς στο σεισμό του 1979.

Οι προσπάθειες συγκέντρωσης κεφαλαίων μέσω του GoFundMe έχουν μέχρι στιγμής αποφέρει 2,2 εκατ. δολάρια, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της πλατφόρμας στο Reuters, προσθέτοντας πως αναμενόταν το ποσό να φτάσει τα 2,5 εκατ. χάρη στις εκκλήσεις από χώρες της Ευρώπης, της Αυστραλίας και της βόρειας Αμερικής.