29 Νοέμβριος 2019, 08:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Νοέμβριος 2019, 08:26

Black Friday 2019 με 5 κανόνες για σωστές αγορές

  • Black Friday 2019 με 5 κανόνες για σωστές αγορές
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Ο θεσμός της «Μαύρης Παρασκευής» ήρθε και στην Ελλάδα το 2016, και απ' ό,τι φαίνεται θα μείνει. Η Black Friday είναι η μέρα που ακολουθεί την Ημέρα των Ευχαριστιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, δηλαδή η τέταρτη Παρασκευή του Νοεμβρίου, η οποία έχει θεωρηθεί ως η αρχή της περιόδου των χριστουγεννιάτικων αγορών από το 1952.

Οι Έλληνες καταναλωτές από το 2016, που η «Μαύρη Παρασκευή» ήρθε στην Ελλάδα, την... τίμησαν, και τα καταστήματα ανταποκρίθηκαν συμμετέχοντας με προσφορές.

Βέβαια, σε πολλές περιπτώσεις οι προσφορές αυτές κρύβουν παγίδες, οπότε οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να μην δελεάζονται από φαινομενικά εντυπωσιακές ευκαιρίες, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να είναι παραπλανητικές. Σημαντικός παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι και η υποσυνείδητη άσκηση ψυχολογικής πίεσης, μιας και μπορεί να αισθανθούν ότι «πρέπει» να εκμεταλλευτούν τις μειωμένες τιμές, σπεύδοντας στα μαγαζιά.

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος με ανακοίνωση που εξέδωσε προτείνει:

  • Να κάνουν έρευνα αγοράς και να ελέγχουν όχι μόνο την τιμή (αρχική και νέα) αλλά και την ποιότητα των προϊόντων. Επίσης, να αναζητούν στο διαδίκτυο την τιμή του προϊόντος που πρόκειται να επιλέξουν βάσει κωδικού ή αριθμού μοντέλου, ώστε να είναι βέβαιοι ότι η τιμή που έχουν εντοπίσει είναι η πιο συμφέρουσα.
  • Να οριοθετήσουν τις ανάγκες τους και να προγραμματίσουν με λίστα τις αγορές που πρόκειται να κάνουν, οι οποίες θα συμβαδίζουν με τον προσωπικό ή οικογενειακό τους προϋπολογισμό, αποφεύγοντας αλόγιστες δαπάνες.
  • Να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής τους όταν αγοράζουν προϊόντα με δόσεις. Ιδίως για αγορές με πιστωτική κάρτα, να είναι πάντα ενημερωμένοι για τους όρους και τις προϋποθέσεις της συγκεκριμένης αγοράς.
  • Τα προϊόντα πρέπει να φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς (όχι το ποσοστό έκπτωσης). Προσοχή, καθώς στις προσφορές συχνά αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές.
  • Να ζητάνε πάντα την απόδειξη για τα προϊόντα που έχουν αγοράσει. Σε περίπτωση που το προϊόν είναι ελαττωματικό και θελήσουν να το επιστρέψουν ή να το αλλάξουν, η επίδειξη της απόδειξης είναι απαραίτητη.