29 Νοέμβριος 2019, 00:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Νοέμβριος 2019, 00:42

María Ylagan Orosa: 126 χρόνια από τη γέννησή της

  • María Ylagan Orosa: 126 χρόνια από τη γέννησή της
    (Φωτ.: en.wikipedia.org / Ramon FVelasquez)

Τεχνολόγος τροφίμων, ηρωίδα πολέμου και ανθρωπίστρια η Φιλιππινέζα Maria Ylagan Orosa θεωρείται η «μητέρα» περισσότερων από 700 πρωτοποριακών συνταγών. Γεννημένη πριν από 126 χρόνια στην κοινότητα Ταάλ, στην επαρχία Μπατάνγκα των Φιλιππινών, η Orosa εντυπωσίασε τους πάντες με τις εξαιρετικές επιδόσεις της ως φοιτήτρια. Επιδόσεις που το 1916 της χάρισαν κρατική υποτροφία για το Πανεπιστήμιο του Σιάτλ.

Παρά το ότι ήταν υποχρεωμένη να κάνει περίεργες δουλειές για να κερδίζει τα προς το ζην, η Orosa κατάφερε να ολοκληρώσει τις σπουδές της στη φαρμακολογία, να κάνει μεταπτυχιακό αλλά και να πάρει ένα επιπλέον πτυχίο στη χημεία τροφίμων.

Στις ΗΠΑ της πρόσφεραν θέση βοηθού χημικού στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, όπου παρέμεινε έως το 1922 που επέστρεψε στις Φιλιππίνες για να ασχοληθεί με το θέμα του υποσιτισμού των συμπατριωτών τους.

Οι γνώσεις χημείας της Orosa, την οδήγησαν σε πλήθος διατροφικών καινοτομιών. Για παράδειγμα έφτιαξε το φουρνάκι «palayok» και έλυσε το πρόβλημα των απομονωμένων χωριών όπου ακόμα και το μαγείρεμα ήταν πολύ δύσκολο. Αν και τα πιάτα adobo και lumpia είναι συνώνυμα με την κουζίνα των Φιλιππινών, η μπανάνα-κέτσαπ της Orosa δεν έχει να ζηλέψει τίποτα.