28 Νοέμβριος 2019, 21:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Νοέμβριος 2019, 21:35

Εμβολιασμένος για τη διφθερίτιδα ήταν τελικά ο 8χρονος που πέθανε στο Παίδων «Π.&Α. Κυριακού»

  • Εμβολιασμένος για τη διφθερίτιδα ήταν τελικά ο 8χρονος που πέθανε στο Παίδων «Π.&Α. Κυριακού»
    Το Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Και τις πέντε δόσεις του εμβολίου για τη διφθερίτιδα είχε λάβει ο 8χρονος που κατέληξε στις 26 Νοεμβρίου στο νοσοκομείο Παίδων « Π. & Α. Κυριακού». Τις δύο πρώτες δόσεις τις είχε κάνει στο ίδρυμα «Μητέρα», όπου φιλοξενούνταν, και τις άλλες τρεις στο ίδρυμα της Βούλας όπου είχε μεταφερθεί.

Το παιδί φιλοξενούνταν σε κρατική δομή όπου εμβολιάστηκε και στη συνέχεια ζούσε σε ανάδοχη οικογένεια.

Για τα ακριβή αίτια θανάτου του παιδιού έχουν σταλεί δείγματα για καλλιέργεια στην Αγγλία και τα αποτελέσματα αναμένονται τις επόμενες ημέρες. Πιθανή αιτία θανάτου του 8χρονου αναφέρεται η οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, πνευμονική υπέρταση και πνευμονικό οίδημα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διοίκησης του νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού».

Οι πρώτες πληροφορίες υποστήριζαν ότι το παιδί ήταν ανεπαρκώς εμβολιασμένο, έχοντας κάνει λιγότερες δόσεις. Να σημειωθεί ότι αύριο, Παρασκευή, ο ΕΟΔΥ θα έχει τα αποτελέσματα. Απαντήσεις θα δώσει το δείγμα που θα μεταφερθεί στο εξειδικευμένο εργαστήριο της Βρετανίας «Public Health England», όπου θα γίνει ειδική ανάλυση στα κορυνοβακτηρίδια.

Το παιδί προσήλθε στο νοσοκομείο στις 22 Νοεμβρίου με εικόνα οξείας λαρυγγίτιδας και βαριάς αναπνευστικής δυσχέρειας. Κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγή του στη ΜΕΘ όπου διασωληνώθηκε και τέθηκε σε μηχανικό αερισμό. Κατέληξε στις 26 Νοεμβρίου. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, μία μέρα μετά, στις 27 Νοεμβρίου, από την καλλιέργεια εισαγωγής του βρογχικού εκκρίματος απομονώθηκε κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας (Corinebacterium dipheriae).