28 Νοέμβριος 2019, 21:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Νοέμβριος 2019, 21:45

Αφιερωμένο στους πρόσφυγες του 1922 το ημερολόγιο της ΑΕΚ για το 2020

  • Αφιερωμένο στους πρόσφυγες του 1922 το ημερολόγιο της ΑΕΚ για το 2020
    (Φωτ.: ΠΑΕ ΑΕΚ)

Σπάνιες φωτογραφίες με πρόσφυγες που έφτασαν στην Ελλάδα το 1922 επέλεξε η ΑΕΚ για το επίσημο ημερολόγιο τοίχου που κυκλοφόρησε για το 2020. «Ημερολόγιο μνήμης» το αποκαλούν οι κιτρινόμαυροι, ενώ στις σελίδες του υπάρχει και ιδιόχειρο σημείωμα του Δημήτρη Μελισσανίδη, που λέει το εξής:

«Ήταν το καλοκαίρι του 1922 που τα όνειρα των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, της Θράκης και του Πόντου κατέρρεαν, μαζί με την κατάρρευση του μικρασιατικού μετώπου.

»Τότε που οι ηγεσίες των Αθηνών δεν μπόρεσαν –ή δεν ήθελαν– να κατανοήσουν τα παιχνίδια επιρροής των Μεγάλων Δυνάμεων που παίχτηκαν στις πλάτες των χριστιανών της Ανατολίας, για να φτάσουμε στον Μεγάλο Ξεριζωμό.

»Τότε που περίπου 1,5 εκατομμύριο Έλληνες άφησαν τα κόκαλά τους εκεί –οι περισσότεροι άταφοι– στα ιερά χώματα της προαιώνιας πατρίδας, και άλλοι τόσοι πήραν το δρόμο της προσφυγιάς για να εγκατασταθούν στη νέα πατρίδα, την Ελλάδα.

»Τότε που οι πρόγονοί μας άφησαν σπίτια σαν επαύλεις και σχολεία σαν ανάκτορα για να αναγκαστούν πρόσφυγες πια να μείνουν σε παράγκες και να αρχίσουν από την αρχή. Είχαν μάθει, εξάλλου, αιώνες τώρα να χτίζουν από τα θεμέλια. Έτσι και τώρα, πρώτα έχτισαν τα «θεμέλια» της νέας κοινωνίας, κοινότητα, εκκλησία, σχολείο, και μετά τα σπίτια τους.

»Όμως, μέσα στις λάσπες και τα χαμόσπιτα δεν παρέλειψαν να αναπτύξουν και πάλι το ισχυρό «χαρτί» τους που ήταν ο πολιτισμός και ο αθλητισμός. Έτσι, δημιούργησαν συλλόγους, χορευτικά και θεατρικά σχήματα και αθλητικές ομάδες.

»Εκείνα τα ματωμένα και λασπωμένα χρόνια, μόλις έναν χρόνο από την ανταλλαγή των πληθυσμών, μια ομάδα φωτισμένων ανθρώπων από την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, την Καππαδοκία, τον Πόντο και τη Θράκη έβαλε ως προτεραιότητα την ίδρυση ενός αθλητικού σωματείου που έμελλε να αποτελέσει την πνευματική και αθλητική στέγη των προσφύγων, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα.

»To 1924, εκείνα τα «πέτρινα χρόνια», ιδρύθηκε η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως, η δική μας ΑΕΚ με έμβλημα τον δικέφαλο αετό που σχεδόν έναν αιώνα φτερουγίζει πάνω από τις αλησμόνητες πατρίδες, αλλά και πάνω από τις παράγκες της Δραπετσώνας, της Κοκκινιάς, της Νέας Ιωνίας, της Νέας Φιλαδέλφειας, της Καισαριανής, του Βύρωνα, του Ελληνικού, του Ταύρου, και τόσων άλλων προσφυγογειτονιών στην Αττική και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Όμως, η ΑΕΚ δεν είναι μόνο η ομάδα των προσφύγων, είναι επίσης όλων εκείνων που μάχονται και παλεύουν για το δίκαιο και την αλήθεια, για μια καλύτερη κοινωνία, για μια υπερήφανη Ελλάδα.

»Για έναν αιώνα η ΑΕΚ παραμένει πιστή στις αρχές και τις αξίες των ιδρυτών της, στις αρχές και αξίες των Ελλήνων της Ανατολίας, στις αρχές και αξίες της προσφυγιάς.

»Γι’ αυτό μας εκφράζει το σύνθημα που γράφτηκε πριν από πολλά χρόνια σε έναν τοίχο της Νέας Ιωνίας: ΑΕΚ σημαίνει Προσφυγιά Ξεριζωμένη.

»Καλή χρονιά σε όλους! Δημήτρης Μελισσανίδης».