28 Νοέμβριος 2019, 16:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Νοέμβριος 2019, 16:27

Νέα μήνυση κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο για την πυρκαγιά στο Μάτι

  • Νέα μήνυση κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο για την πυρκαγιά στο Μάτι
    Εικόνα από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, έκθεση (σε βαθμό κακουργήματος) και παράβαση καθήκοντος εγκαλούνται δύο πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛΑΣ στη νέα μήνυση που κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Οι δύο μηνυτές, παιδιά θυμάτων, επικαλούνται στοιχεία που, κατά τους ισχυρισμούς τους, καταδεικνύουν ότι «ο θάνατος δεκάδων συμπολιτών μας θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί εάν ο κρατικός μηχανισμός και οι λειτουργοί του ενεργούσαν υπεύθυνα, όπως ο νόμος ορίζει».

Ειδικότερα, εστιάζουν στο ζήτημα της αξιοποίησης των εναέριων μέσων τις ώρες που δρούσε ανεξέλεγκτα η πυρκαγιά, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Από τις 7 το βράδυ της 23ης Ιουλίου του 2018, οπότε είχε μειωθεί αισθητά η ταχύτητα του ανέμου, μπορούσαν σύμφωνα με τα μετεωρολογικά δεδομένα να απογειωθούν τα ελικόπτερα για να διασώσουν στέλνοντας ταυτόχρονα την ακριβή εικόνα στο ενιαίο συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων και διάσωσης. Όμως δεν το έπραξαν».

Σε άλλο σημείο της μήνυσης, αναφέρουν ότι η υπηρεσία εναερίων μέσων της ΕΛΑΣ «έκλεισε στις 21:00, δηλαδή την ημέρα της απόλυτης καταστροφής αποφασίστηκε από τους εγκαλούμενους να τηρηθεί το σύνηθες ωράριο».

Από την πλευρά του ο πληρεξούσιος δικηγόρος των συγγενών σε δήλωσή του αναφέρει ότι «ακόμα βρίσκουμε στοιχεία τρομακτικής σημαντικότητας τα οποία βάζουνε στο κάδρο και άλλον κατηγορούμενο. Όσο μπορούμε, κάποιοι δεν θα επιτρέψουμε ούτε να ξεχαστεί ούτε να κουκουλωθεί η υπόθεση για το Μάτι».

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παναγιώτης Τσιμπούκης.