28 Νοέμβριος 2019, 13:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Νοέμβριος 2019, 15:06

Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο

  • Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο
    (Φωτ.: αρχείο EPA / Robert Ghement)

Σε μια κίνηση που ενδεχομένως να περιπλέξει ακόμα περισσότερο την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, και να… φουντώσει τις τουρκικές διεκδικήσεις για τα ενεργειακά κοιτάσματα, προχώρησε η Άγκυρα. Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο προς το παρόν δεν έχει περισσότερες πληροφορίες στη διάθεσή του, χθες η Τουρκία και η Λιβύη υπέγραψαν συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο, αλλά και συμφωνία για την επέκταση της συνεργασίας στην ασφάλεια και στον στρατιωτικό τομέα.

Στο δημοσίευμα του Reuters τονίζεται ότι η Άγκυρα αναζητά συμμάχους σε μια περιοχή στην οποία χώρες της Ανατολικής Μεσογείου έχουν συμφωνήσει στην οριοθέτηση των θαλάσσιων και των οικονομικών ζωνών τους με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Δύο εβδομάδες μετά την απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για παραβίαση της ΑΟΖ της Κύπρου, η συμφωνία με την αναγνωρισμένη διεθνώς κυβέρνηση της Λιβύης «αποσκοπεί στην προστασία των δικαιωμάτων των δύο χωρών βάσει του διεθνούς δικαίου», όπως ανακοίνωσε η τουρκική πλευρά.

Η Λιβύη είναι από το 2014 διαιρεμένη σε αντίπαλα στρατιωτικά και πολιτικά στρατόπεδα. Η κυβέρνηση του Φάγεζ αλ Σάρατζ που υπέγραψε τη συμφωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται σε σύγκρουση με τις δυνάμεις με επικεφαλής τον Χαλίφα Χάφταρ που έχουν την έδρα τους στην ανατολική Λιβύη. Ο Χαλίφα Χάφταρ ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των πετρελαιοπηγών και πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, όμως τα πετρελαϊκά έσοδα ελέγχονται από την κεντρική τράπεζα στην Τρίπολη.

Η αντίδραση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών
Ως τελείως αδόκιμη και εκτός κάθε λογικής χαρακτήρισε ο Νίκος Δένδιας τη συμφωνία. Στο πλαίσιο των επαφών με τον Ολλανδό ομόλογό του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έσπευσε να καταγγείλει την απόπειρα ύπαρξης συζήτησης με στόχο τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης

«Μια τέτοια προσπάθεια είναι παντελώς αγεωγράφητη, διότι αγνοεί κάτι το οποίο ο καθένας νομίζω μπορεί να διαπιστώσει, ότι ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχει ο μεγάλος γεωγραφικός όγκος της Κρήτης», έσπευσε να σχολιάσει.

Και πρόσθεσε: «Κατά συνέπεια, λοιπόν, νομίζω ότι μια τέτοια προσπάθεια είναι στα όρια της φαιδρότητας και θα ήθελα να σας πω ότι όσον αφορά τη Λιβύη, η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποστείλει πρέσβη, όταν οι συνθήκες επιτρέψουν την παραμονή του εκεί».