29 Νοέμβριος 2019, 09:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Νοέμβριος 2019, 09:11

Δώδεκα ιστορίες Γενοκτονίας στην παράσταση «Για έναν ψηλόν ραχίν, για έναν αροθυμίαν»

  • Δώδεκα ιστορίες Γενοκτονίας στην παράσταση «Για έναν ψηλόν ραχίν, για έναν αροθυμίαν»
    Το θεατρικό της Ένωσης Ποντίων Πιερίας σε παλαιότερη παρουσίαση της παράστασης

Μία ιδιαίτερη παράσταση για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου θα παρουσιαστεί την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου στην Κατερίνη, στο Κινηματοθέατρο «Ευκαρπίδη», στις 12:00.

Το θεατρικό τμήμα της Ένωσης Ποντίων Πιερίας υπό τις οδηγίες του σκηνοθέτη Χάρη Αμανατίδη θα διηγηθεί ιστορίες που διασώθηκαν από αυτούς που επιβίωσαν, ξεριζώθηκαν και ήρθαν στην Ελλάδα για να χτίσουν ξανά τις ζωές τους.

Πρόκειται για την παράσταση Για έναν ψηλόν ραχίν, για έναν αροθυμίαν, με είσοδο ελεύθερη για όποιον επιθυμεί να δει κάτι διαφορετικό γύρω από ένα ζήτημα που έχει αναζωπυρωθεί και καίει πολύ δυνατά τα τελευταία χρόνια. Είναι αυτό που λένε και οι στίχοι του αείμνηστου Χρήστου Αντωνιάδη στο «Ονέρτα, πόνια, τάματα»: «Το αποκάμ' και το σαχτάρ, ντο κείται 'ς σο χωνόν, εν τη φωτία σ' ντ'έψαμε όλον το υστερνόν».

Η αφήγηση της 12μελούς ομάδας ηθοποιών ξετυλίγεται γύρω από μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν με τον πιο απάνθρωπο τρόπο τη γενοκτονική μανία των Νεότουρκων την περίοδο 1914-1923. «Και αυτή η εκδήλωση είναι μία από τις αρκετές που κάναμε κατά τη διάρκεια του έτους που είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού. Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ιστορία των προγόνων μας, με περισσή αγάπη και πάθος, το θεατρικό τμήμα με τη σκηνοθετική σκέψη του Χάρη Αμανατίδη θα παρουσιάσει τραγικές ιστορίες. Το ΔΣ, αναλαμβάνοντας το μεγάλο χρέος, θεωρεί ότι αυτή η παράσταση έχει πολλά μηνύματα να στείλει. Γι' αυτό η είσοδος είναι ελεύθερη, προκειμένου όλο και περισσότεροι άνθρωποι να γίνουν κοινωνοί αυτών των μηνυμάτων», αναφέρει στο pontos-news.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, Κώστας Παπουτσίδης.

«Οι μαρτυρίες προέρχονται από παππούδες και γιαγιάδες, και συνδυάζονται με αποσπάσματα από ποιητικά και θεατρικά έργα. Θυμίζει αυτά που πέρασε ο ποντιακός λαός. Ο καθένας από τους 12 συντελεστές λέει την ιστορία του. Οι θεατές θα δούνε τους ηθοποιούς να υποδύονται τους πρόσφυγες, οι οποίοι έρχονται και εναποθέτουν μπροστά από ένα τραπέζι το ποχτσάν [σ.σ.: δισάκι] και καταθέτει με την ψυχή του όσα πέρασε και πώς ξεκίνησαν τη νέα τους ζωή στη μητροπολιτική Ελλάδα. Η αφήγηση είναι σε πρώτο πρόσωπο. Στην ουσία ολοκληρώνουν κατά κάποιον τρόπο τη διαδικασία της μνήμης», αναφέρει στο pontos-news.gr ο σκηνοθέτης Χάρης Αμανατίδης.

«Αυτό το έργο είναι ένας φόρος τιμής. Κάθε φορά που το παίζουμε [σ.σ.: αυτή είναι η τρίτη φορά], ακόμα και στις πρόβες, συγκινούμαστε πάρα πολύ. Άλλοι κλαίνε, άλλοι ανατριχιάζουν. Μας έρχονται στη μνήμη μας ό,τι μας έχουν πει οι παππούδες μας. Μου έρχονται στο μυαλό οι διηγήσεις της γιαγιάς μου που ήρθε στην Ελλάδα ορφανή και μου έλεγε πώς άφησε στο δρόμο τη νεκρή αδελφή της, σκεπάζοντάς την μόνο με μια ποδιά. Συγκινούμαι πάρα πολύ. Την έχουμε αγαπήσει τόσο πολύ αυτήν την παράσταση που νομίζω ότι και ο κόσμος το καταλαβαίνει. Δεν υπάρχει άτομο που να μην την παρακολουθήσει έχοντας στο χέρι χαρτομάντιλο για να συγκρατήσει τα δάκρυά του. Όποιος έχει στα αυτιά του τέτοιες ιστορίες και τον τρώει μέσα του το θέμα, δεν υπάρχει περίπτωση να μην συγκινηθεί», λέει στο pontos-news.gr η Πόπη Παναγιωτίδου, εκπροσωπώντας τη δωδεκαμελή ομάδα των ηθοποιών που παίρνει μέρος στην παράσταση.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Χάρης Αμανατίδης • Βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Αγαθαγγελίδου • Κοστούμια, σκηνικά: Βέτα Χαϊλαζίδου
Παίζουν: Ζήνα Αλεξανδρίδου, Θεοδώρα Αθανασούλα, Μαίρη Αραβίδου, Κική Ευμορφίδου, Βάσω Κοκκινοπλίτη, Πηνελόπη Παντελίδη, Πόπη Παναγιωτίδου, Δημήτρης Πουρσανίδης, Άννα Σιδηροπούλου, Δημήτρης Συμεωνίδης, Λάζαρος Τσορμπατζίδης, Σοφία Χατζηδημητρίου.

Κώστας Εβρένογλου

Εκδηλωσεις