28 Νοέμβριος 2019, 12:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Νοέμβριος 2019, 12:39

Συνάντηση Μακρόν-Στόλτενμπεργκ για τον «εγκεφαλικό θάνατο του ΝΑΤΟ»

  • Συνάντηση Μακρόν-Στόλτενμπεργκ για τον «εγκεφαλικό θάνατο του ΝΑΤΟ»
    (Φωτ.: EPA / Tatyana Zenkovich)

Λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, ο Εμανουέλ Μακρόν υποδέχεται στο Παρίσι τον Γενς Στόλτενμπεργκ σε προσπάθεια άμβλυνσης των διαφορών αλλά και… εξηγήσεων, καθώς οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου στις 7 Νοεμβρίου στο Economist προκάλεσαν παγκόσμιο σοκ.

«Αυτό που ζούμε είναι ο εγκεφαλικός θάνατος του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Πριν από τη δήλωση του Γάλλου προέδρου προηγήθηκαν η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία χωρίς την ενημέρωση των συμμάχων και η τουρκική στρατιωτική επέμβαση κατά των κουρδικών δυνάμεων, αιχμή του δόρατος στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. «Δεν υπάρχει κανένας συντονισμός», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος αναφερόμενος στις χώρες-μέλη που εν πολλοίς κάνουν… ό,τι θέλουν.

Αυτή η ηχηρή παρέμβαση-προειδοποίηση μπορεί να καταγγέλθηκε από την Ουάσινγκτον και την Άγκυρα, ωστόσο φαίνεται ότι έβγαλε από το λήθαργο το Βερολίνο, το Λονδίνο και τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Ο Εμανουέλ Μακρόν, που φαίνεται να αναλαμβάνει κομβικό ρόλο μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής –στην οποία θα δώσουν το παρών και οι Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν–, εκτός από το ραντεβού με τον Γενς Στόλτενμπεργκ θα έχει τετ α τετ και με άλλους ηγέτες.

Πολλοί είναι αυτοί, πάντως, που φέρονται να συμμερίζονται τις απόψεις της Γαλλίας, η οποία ξεκίνησε μια συζήτηση «για την αύξηση της υπευθυνότητας των Ευρωπαίων». Ακόμα και ο τρόπος που επελέγη από τον Εμανουέλ Μακρόν, μέσω μιας συνέντευξης, θεωρείται ότι έγινε «για να προκαλέσει ηλεκτροσόκ», σύμφωνα με διπλωματική πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.