28 Νοέμβριος 2019, 11:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Νοέμβριος 2019, 11:37

Σεισμός στην Αλβανία: Αυξάνονται οι νεκροί, έκκληση Ράμα για βοήθεια

Υπό κανονικές συνθήκες η Αλβανία θα γιόρταζε την 107η επέτειο ανεξαρτησίας, όμως θρηνεί νεκρούς από τον φονικό σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 26 Νοεμβρίου με επίκεντρο την πόλη του Δυρραχίου. Οι νεκροί έχουν φτάσει μέχρι στιγμής τους 40, μεταξύ των οποίων πέντε ανήλικοι από 3 έως 15 ετών. Είκοσι τρεις είναι οι νεκροί στην κωμόπολη της Θουμάνα, όπου θεωρείται ολοκληρωμένη η επιχείρηση απεγκλωβισμού.

Ο συνολικός αριθμός των τραυματιών αγγίζει τους 700, με μερικές δεκάδες να φέρουν σοβαρά τραύματα.

Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται σε τρία ακόμα σημεία όπου υπολογίζεται ότι βρίσκονται εγκλωβισμένοι περίπου 15 άνθρωποι για τους οποίους οι ελπίδες ζωής εξανεμίζονται κάθε στιγμή που περνάει. Πέντε εγκλωβισμένοι ανήκουν μόνο σε μια οικογένεια που μετρά ακόμα τρεις νεκρούς που αποσύρθηκαν από τα ίδια συντρίμμια.


(Φωτ.: EPA / Valdrin Xhemaj)

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα σε νέα έκτακτη σύσκεψη της κυβέρνησης μίλησε ξανά για την ανάγκη συμπαράστασης με όλα τα μέσα στους σεισμοπαθείς. Ανέφερε ότι υπάρχει σημαντική βοήθεια απ’ όλο τον κόσμο, και επισήμανε την ανάγκη συντονισμού, σωστής διαχείρισης και αξιοποίησης αυτής της βοήθειας

Για το μέγεθος των καταστροφών από το σεισμό ο Έντι Ράμα τόνισε ότι είναι χιλιάδες οι οικογένειες που έχασαν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους και ζήτησε τη συνδρομή χορηγών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το έργο ανοικοδόμησης ξεπερνά κάθε δυνατότητα του αλβανικού κράτους.

Εκατοντάδες οικογένειες, κυρίως στη Θουμάνα, πέρασαν και τη χθεσινή νύχτα στην ύπαιθρο και στους καταυλισμούς του στρατού, ενώ στο Δυρράχιο δεκάδες μεταφέρθηκαν στα εναπομείναντα ξενοδοχεία της πόλης.

Η επιδείνωση του καιρού, με πτώση της θερμοκρασίας και βροχές, δυσκολεύει περισσότερο την κατάσταση των κατοίκων. Οι μετασεισμικές δονήσεις που έφτασαν τις 600 (τρεις ήταν πάνω από τους 5 βαθμούς), αλλά και ο φόβος ότι μπορεί να υπάρξουν και άλλες ισχυρότερες, οδηγεί πολλούς να εγκαταλείψουν τις πόλεις τους.

  • Αναδημοσίευση από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Π. Μπάρκας.