28 Νοέμβριος 2019, 12:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Νοέμβριος 2019, 11:41

Όλα όσα έγιναν στο 9ο Συμπόσιο του Κέντρου Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού

  • Όλα όσα έγιναν στο 9ο Συμπόσιο του Κέντρου Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού
    (Φωτ.: ΚΕΜΙΠΟ)

Επιμορφωτικό από κάθε άποψη ήταν το 9ο Συμπόσιο του Κέντρου Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕΜΙΠΟ) Νέας Ιωνίας, θέμα του οποίου ήταν «Η επίδραση των Μικρασιατών προσφύγων στον νεοελληνικό πολιτισμό». Πραγματοποιήθηκε από την Παρασκευή 22 έως την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Νέας Ιωνίας.

Την εναρκτήρια ομιλία - καλωσόρισμα εκφώνησε ο πρόεδρος του ΚΕΜΙΠΟ Λουκάς Χριστοδούλου, ενώ στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυναν η δήμαρχος Ν. Ιωνίας Δέσποινα Θωμαΐδου, ο μητροπολίτης Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ, εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων και ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας (ΟΠΣΕ) Γιάννης Τριανταφυλλίδης.

Ακολούθησε (μέσω Skype) η τιμητική βράβευση της γενικής προξένου στη Σμύρνη Αργυρώς Παπούλια, η οποία σκόρπισε συγκίνηση στους συνέδρους, και ξεκίνησαν οι εισηγήσεις.


Η τιμητική βράβευση της Αργυρώς Παπούλια (φωτ.: ΚΕΜΙΠΟ)

Πρώτος ανέβηκε στο βήμα ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φωτιάδης αναλύοντας το θέμα «Μακεδονία και προσφυγικός ελληνισμός», με ιδιαίτερη παράθεση στατιστικών στοιχείων για την αποκατάσταση των προσφύγων στη Μακεδονία, ενώ ο Σταύρος Ανεστίδης (υποδιευθυντής του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών) μίλησε για τη «Διαφύλαξη και διαχείριση της συλλογικής μνήμης του μικρασιατικού ελληνισμού: Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών» και πώς δημιουργήθηκε αυτή η κιβωτός μαρτυριών και ντοκουμέντων. Στο δεύτερο μέρος αναγνώστηκε στους συνέδρους η εισήγηση της δρ Αικατερίνης Καμηλάκη-Πολυμέρου «Οι Μικρασιάτες και οι νέες πατρίδες – Εθνογραφική προσέγγιση», καθώς η ίδια δεν μπόρεσε να παρευρεθεί. Το τέλος της πρώτης συνεδρίασης ολοκληρώθηκε με ομιλίες και παρουσίαση βίντεο από τους δημιουργούς της τηλεοπτικής εκπομπής «Η μηχανή του χρόνου» Χρίστο Βασιλόπουλο και Δημήτρη Πετρόπουλο, με θέμα «Ο ρόλος της τηλεόρασης στη διαμόρφωση της μικρασιατικής μνήμης».

Η δεύτερη μέρα του συμποσίου (Σάββατο 23 Νοεμβρίου) ξεκίνησε με την παρουσίαση της πρωτότυπης ανακοίνωσης του Νίκου Φιλιππαίου με τίτλο «Αλληλεπιδράσεις και πολιτιστικές ανταλλαγές ανάμεσα στο μικρασιατικό και το ελλαδικό θέατρο σκιών» και συνεχίστηκε με την παρουσίαση των «Μνημείων Μικρασιατών προσφύγων στη Θεσσαλονίκη» από τον επίκουρο καθηγητή Πασχάλη Βαλσαμίδη, όπου για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν συγκεντρωμένα τα μνημεία της περιοχής Θεσσαλονίκης που είναι αφιερωμένα στις αλησμόνητες πατρίδες. Το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε με την εισήγηση του καθηγητή Δημήτρη Δημηρούλη «Η Μικρασιατική Καταστροφή στον ορίζοντα της ποίησης του Γ. Σεφέρη».


(Φωτ.: ΚΕΜΙΠΟ)

Στο δεύτερο μέρος ο ομότιμος καθηγητής Αθανάσιος Καραθανάσης μίλησε για τη «Συμβολή των Μικρασιατών ιεραρχών στον πολιτισμό και την ιστορία της Μακεδονίας» και ανέδειξε μορφές ιεραρχών που διαδραμάτισαν ουσιαστικό ρόλο και στην κοινωνία και στον πολιτισμό μέσα από την πολύπλευρη δράση τους. Ο καθηγητής Γιώργος Γιαννακόπουλος έκλεισε τις εργασίες της δεύτερης μέρας παρουσιάζοντας την πρωτότυπη εργασία του «Ένα ψηφιακό μουσείο για τον ελληνισμό της Μ. Ασίας»· με την υλοποίηση αυτής της προσπάθειας ο καθένας από το σπίτι ή το γραφείο του θα έχει πρόσβαση σε πολύτιμα μουσειακά εκθέματα, έγγραφα και ντοκουμέντα του μικρασιατικού ελληνισμού.

Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, τρίτη μέρα του συμποσίου, οι παρουσιάσεις ξεκίνησαν με τον διευθυντή του Μουσείου της ΑΕΚ Ανδρέα Μπαλτά. Το θέμα του ήταν «Ο σωματειακός αθλητισμός των προσφύγων στην Ελλάδα κατά τον Μεσοπόλεμο», μια πρωτότυπη ερευνητική εργασία για τις αθλητικές ομάδες και τους πρόσφυγες προέδρους αθλητικών σωματείων του Μεσοπολέμου. Η Θέμις Παπαδοπούλου στη συνέχεια, από την Εστία Νέας Σμύρνης, παρουσίασε το θέμα «"Εστία Ν. Σμύρνης": Λαμπρός φωτοδότης φάρος και εργαστήρι πολιτισμού στην Ελλάδα», ενώ ο αρχιτέκτων-μελετητής Χρήστος Φλώρος μίλησε για «Το αριστούργημα της μοντέρνας αρχιτεκτονικής που κτίσθηκε για να στεγάσει Μικρασιάτες πρόσφυγες, και η πρόταση να γίνει Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού».


Από τις εισηγήσεις της πρώτης ημέρας (φωτ.: xtypos.gr)

Το δεύτερο μέρος της τελευταίας μέρας καλύφθηκε από τον ομότιμο καθηγητή Νικόλαο Γκιολέ που παρουσίασε τις «Μικρασιατικές και κωνσταντινουπολίτικες επιδράσεις στη ναοδομία της Ελλάδας». Στο ενδιάμεσο των εισηγήσεων τηλεφωνική παρέμβαση έκανε η ηθοποιός Μιμή Ντενίση που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, ενώ έκλεισε με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Ηλία Μαμαλάκη και την εισήγησή του «Επιδράσεις της μικρασιατικής κουζίνας στην αστική κουζίνα της Αθήνας».

Το συμπόσιο έκλεισε με μικρασιατικά φαγητά που προσφέρθηκαν σε όλους.

Εκδηλωσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
2019