28 Νοέμβριος 2019, 09:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Νοέμβριος 2019, 09:09

Φορολογικό: Νέα πάγια ρύθμιση 24 ή 48 δόσεων

  • Κορονοϊός: Από τη Δευτέρα τα νέα μέτρα του υπουργείου Εσωτερικών για το Δημόσιο 2
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Σημαντική διευκόλυνση για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους που έχουν οφειλές στην εφορία προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Ειδικότερα, σύμφωνα με διάταξη του νέου νομοσχεδίου, οι βεβαιωμένες οφειλές σε εφορίες, ελεγκτικά κέντρα και τελωνεία μπορούν να ενταχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης την 1η Νοεμβρίου 2019.

Και αυτό ανεξάρτητα αν οι οφειλές αυτές έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ή όχι.

Αυτό σημαίνει ότι οφειλές που αφορούν το φόρο εισοδήματος του 2019 ή τον ΕΝΦΙΑ, όπως και το φόρο κληρονομιάς, μπορούν να εξοφληθούν με βάση τη νέα πάγια ρύθμιση, όταν αυτή θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Σημειώνεται ότι η νέα πάγια ρύθμιση φορολογικών και τελωνειακών οφειλών προβλέπει την εξόφλησή τους σε έως 24 δόσεις για τακτικούς φόρους (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος κλπ) και έως 48 δόσεις για έκτακτους φόρους, όπως είναι οι φόροι κληρονομιάς ή αυτοί που βεβαιώνονται μετά από έλεγχο.

Για τη ρύθμιση έκτακτων φορολογικών οφειλών το πλήθος των δόσεων προκύπτει με βάση εισοδηματικά κριτήρια και ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων που βαρύνουν τον φορολογούμενο, υπό τον περιορισμό της ελάχιστης μηνιαίας δόσης των 30 ευρώ.

  • Αναδημοσίευση από ΑΠΕ-ΜΠΕ.