28 Νοέμβριος 2019, 08:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Νοέμβριος 2019, 10:26

Σεισμός στην Αλβανία: Δεκάδες οι αγνοούμενοι (βίντεο)

  • Σεισμός στην Αλβανία: Δεκάδες οι αγνοούμενοι (βίντεο)
    (Φωτ.: EPA / Malton Dibra)

Σε ένα θαύμα ελπίζουν οι συγγενείς των αγνοουμένων μετά το σεισμό των 6,4 βαθμών που χτύπησε κυρίως το Δυρράχιο και τα Θούμανα. Εδώ και δύο ημέρες τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο στα συντρίμμια, την ώρα που οι συνεχείς μετασεισμοί κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη δουλειά τους εξαιτίας του φόβου για νέες καταρρεύσεις. Προς το παρόν 39 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί νεκροί και άλλοι τουλάχιστον 25 αγνοούνται – κατ’ άλλες πηγές οι αγνοούμενοι είναι τουλάχιστον 40. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 650, με τους 10 από αυτούς να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Στις επιχειρήσεις διάσωσης συμμετέχουν συνεργεία από 11 χώρες. Η ελληνική αποστολή έχει απεγκλωβίσει μέχρι στιγμής δύο άτομα εν ζωή και επτά χωρίς τις αισθήσεις τους.

Οι εικόνες από την περιοχή προκαλούν σοκ, καθώς νεόδμητες πολυκατοικίες έχουν καταρρεύσει σαν χάρτινες, ενώ άλλες έχουν υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές. Σύμφωνα με μελέτη Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που παρουσίασε το πρώτο διαφορικό συμβολογράφημα του σεισμού, το έδαφος 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Δυρραχίου υψώθηκε τουλάχιστον 8,4 εκατοστά.