27 Νοέμβριος 2019, 13:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Νοέμβριος 2019, 13:22

Η κοντινότερη φωτογραφία του διαστρικού κομήτη «Μπορίσοφ» με την εντυπωσιακή ουρά

  • Η κοντινότερη φωτογραφία του διαστρικού κομήτη «Μπορίσοφ» με την εντυπωσιακή ουρά
    Κομήτης Μπορίσοφ (φωτ.: Pieter van Dokkum / Cheng Han / Hsieh Shany / Danieli Gregory Laughlin)

Οι αστρονόμοι του Πανεπιστημίου Yale των ΗΠΑ κατάφεραν να τραβήξουν μια νέα φωτογραφία, την κοντινότερη έως τώρα, του διαστρικού κομήτη «Μπορίσοφ» (2l/Borisov), του δεύτερου επισκέπτη του ηλιακού μας συστήματος που έρχεται από κάποιο άλλο ηλιακό σύστημα. Η νέα φωτογραφία, που τραβήχτηκε στις 24 Νοεμβρίου με το τηλεσκόπιο Κεκ της Χαβάης, αποκαλύπτει ότι η ουρά του κομήτη έχει μήκος σχεδόν 160.000 χλμ και είναι περίπου 14 φορές μεγαλύτερη από τη Γη. Ο στερεός πυρήνας του έχει διάμετρο μόνο 1,5 χλμ περίπου.

«Προκαλεί ένα αίσθημα ταπεινότητας να συνειδητοποιείς πόσο μικρή είναι η Γη δίπλα σε έναν επισκέπτη από άλλο ηλιακό σύστημα», δήλωσε ο αστρονόμος Πίτερ βαν Ντόκουμ.

Ο κομήτης, που έγινε για πρώτη φορά αντιληπτός φέτος το καλοκαίρι, συνεχίζει να πλησιάζει τη Γη και θα φθάσει στο κοντινότερο σημείο του από αυτήν –περίπου 300 εκατ. χλμ– στις αρχές Δεκεμβρίου. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο «Μπορίσοφ» (πήρε το όνομα του ερασιτέχνη αστρονόμου της Κριμαίας που πρώτος τον είδε) σχηματίστηκε σε κάποιο άλλο ηλιακό σύστημα και εκτοξεύθηκε στον διαστρικό χώρο μετά την παρ’ ολίγον σύγκρουσή του με έναν πλανήτη στο μητρικό σύστημά του.

Όσο ο κομήτης πλησιάζει τη Γη και τον Ήλιο, απελευθερώνει περισσότερα αέρια και σκόνη στην ουρά του. Ήδη αστρονόμοι σε διάφορα μέρη χρησιμοποιούν τα τηλεσκόπιά τους για να παρατηρήσουν τον σπάνιο επισκέπτη, ο οποίος μπορεί να μεταφέρει πληροφορίες για τους θεμέλιους λίθους των πλανητών σε άλλα ηλιακά συστήματα.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.