27 Νοέμβριος 2019, 12:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Νοέμβριος 2019, 12:05

Αλί Μπαμπατζάν: Η Τουρκία έχει εισέλθει σε «σκοτεινό τούνελ»

  • Αλί Μπαμπατζάν: Η Τουρκία έχει εισέλθει σε «σκοτεινό τούνελ»
    (Φωτ. αρχείου: World Economic Forum / commons.wikimedia.org)

Ο πρώην αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν προειδοποίησε σήμερα για τους κινδύνους του «απολυταρχισμού» και δήλωσε ότι ελπίζει ότι θα έχει ιδρύσει ένα νέο πολιτικό κόμμα μέχρι το τέλος του έτους για να αμφισβητήσει την κυριαρχία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο άλλοτε σύμμαχος του Τούρκου προέδρου ανακοίνωσε την 8η Ιουλίου ότι παραιτείται και αποχωρεί από το AKP επικαλούμενος τις βαθιές διαφωνίες του με την ηγεσία, και την ανάγκη που υπάρχει κατ’ αυτόν να διαμορφωθεί «νέο όραμα».

Ο Μπαμπατζάν υπηρέτησε ως υπουργός Οικονομίας και ως υπουργός Εξωτερικών τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης του AKP, πριν γίνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης –αξίωμα που κατείχε από το 2009 έως το 2015.

«Έχουμε δει ότι η Τουρκία έχει εισέλθει σε ένα σκοτεινό τούνελ, με τα προβλήματά της σε κάθε θέμα να αυξάνονται κάθε μέρα», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό HaberTürk στην πρώτη ζωντανή συνέντευξη που παραχώρησε μετά την παραίτησή του από το AKP. «Συνεπώς, έχουμε ξεκινήσει τις προσπάθειές μας για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος», είπε.

Ο Μπαμπατζάν απέφυγε σε μεγάλο βαθμό να επικρίνει ευθέως τον Ερντογάν, αλλά επανειλημμένα τόνισε ότι η έλλειψη δημοκρατίας υπό τον απολυταρχισμό κατέστρεψε τη χώρα. «Υπήρξαν σημαντικές αρχές και αξίες κατά την ίδρυση του AKP, αλλά υπήρξε μεγάλη απομάκρυνση από αυτές τις αρχές. Αυτό έχει γίνει ένα εθνικό ζήτημα και αισθανθήκαμε μια σοβαρή ευθύνη απέναντι στη χώρα μας», είπε.

Από καιρό υπήρχαν φημολογίες ότι ο Μπαμπατζάν, μαζί με τον πρώην πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, επίσης συνιδρυτή του AKP, σχεδίαζαν να ιδρύσουν ένα αντίπαλο κόμμα.

Ο Μπαμπατζάν διευκρίνισε ότι ο Γκιουλ δεν θα συμμετέχει ενεργά στο κόμμα, αλλά εργάζεται ως σύμβουλος ή «μεγάλος αδελφός».

Ο πρώην πρωθυπουργός –και από τους στυλοβάτες του κυβερνώντος κόμματος– Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε επίσης τον Σεπτέμβριο ότι θα ιδρύσει έναν αντίπαλο πολιτικό σχηματισμό, αλλά ο Μπαμπατζάν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προσχωρήσει σε αυτόν.

Οι επόμενες εκλογές στην Τουρκία είναι προγραμματισμένες για το 2023.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΣ.