26 Νοέμβριος 2019, 19:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Νοέμβριος 2019, 19:38

Με ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις το συνέδριο «Ο Πόντος των Ελλήνων – Ο Πόντος της οικουμένης»

  • Με ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις το συνέδριο «Ο Πόντος των Ελλήνων – Ο Πόντος της οικουμένης»
    (Φωτ.: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών)

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ποντίων, το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών το περασμένο Σάββατο διοργάνωσε συνέδριο στη μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο «Ο Πόντος των Ελλήνων – Ο Πόντος της οικουμένης».

Τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών εκπροσώπησε ο αρχιμανδρίτης π. Δωρόθεος Κιούσης, ενώ το παρών έδωσαν ο μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος και εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων.

Για τους αρχαίους Έλληνες που κατέκτησαν τον Εύξεινο Πόντο ήταν η εισήγηση του αναπληρωτή καθηγητή στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Ηλία Πετρόπουλου, ενώ ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών της Ρωσικής Ομοσπονδίας δρ Σεργκέι Καρπόφ μίλησε για την Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας και το ρόλο της στην παγκόσμια Ιστορία. Στην Α’ Συνεδρία, την οποία συντόνισε ο αρχιμανδρίτης π. Συνέσιος Βικτωράτος, συμμετείχαν επίσης ο δρ Νεότερης Ιστορίας Θεοδόσης Κυριακίδης που μίλησε για τις εκκλησίες και τα μοναστήρια στον Πόντο, αλλά και ο επίκουρος καθηγητής στην Έδρα Ποντιακών Σπουδών Κυριάκος Χατζηκυριακίδης που αναφέρθηκε στην οικονομία του Πόντου στην ύστερη Οθωμανοκρατία.


(Φωτ.: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών)

Τη Β’ Συνεδρία συντόνισε ο αρχιμανδρίτης π. Ευγένιος Παντζαρίδης. Για τη Γενοκτονία των Ποντίων μίλησε ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού Κωνσταντίνος Φωτιάδης, ενώ ο δρ Βασίλης Μεϊχανετζίδης, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Μελέτης Γενοκτονιών, είχε στο επίκεντρο της εισήγησής του τη σημασία που έχει η αναγνώριση. Στο συνέδριο συμμετείχε και ο δρ Σύγχρονης Ιστορίας Βλάσης Αγτζίδης που αναφέρθηκε στους Έλληνες της ΕΣΣΔ κατά το Μεσοπόλεμο, ενώ για το τι συνέβη στον πληθυσμό μετά τον Β’ Παγκόσμιο μίλησε ο ιστορικός και μέλος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών Βασίλης Τσενκελίδης.

Η Γ’ Συνεδρία, την οποία συντόνισε ο αρχιμανδρίτης π. Συμεών Βενετσιάνος, ξεκίνησε με τον πρόεδρο του Συλλόγου «Αργοναύται-Κομνηνοί» Θεόφιλο Καστανίδη που μίλησε για το λοιμοκαθαρτήριο της Μακρονήσου. Στη συνέχεια ο εικαστικός-ερευνητής Γιώργος Ηλιάδης αναφέρθηκε στην ποντιακή λύρα ως την ψυχή του Πόντου, ενώ τις εργασίες του συνεδρίου έκλεισε ο Χρήστος Γαλανίδης που αναφέρθηκε στην Επιτροπή Ποντιακών Μελετών, στην οποία είναι πρόεδρος.

Εκδηλωσεις