27 Νοέμβριος 2019, 10:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Νοέμβριος 2019, 10:05

«Μελετώντας τη Νικόπολη»: 2η διημερίδα στο σωματείο «Τραπεζούντα» Φυλής

  • «Μελετώντας τη Νικόπολη»: 2η διημερίδα στο σωματείο «Τραπεζούντα» Φυλής
    (Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Ο Καλλιτεχνικός-Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Φυλής «Η Τραπεζούντα» διοργανώνει τη δεύτερη διημερίδα του με θέμα «Μελετώντας τη Νικόπολη» το Σάββατο 30 Νοεμβρίου και την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου, στη Στέγη Ποντιακού Ελληνισμού «Η Τραπεζούντα».

Η πρώτη μέρα περιλαμβάνει ομιλίες, και η δεύτερη παρουσίαση ποντιακών χορών συνοδεία ζωντανής μουσικής.

Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο 30 Νοεμβρίου, στις 16:30, οι εισηγήσεις ξεκινούν με τον Βασίλη Καρφή (δρ ΤΕΦΑΑ ΕΚΠΑ, χοροδιδάσκαλο), ο οποίος θα μιλήσει για τη μορφολογική μέθοδο διδασκαλίας στη διδακτική του ελληνικού παραδοσιακού χορού. Στη συνέχεια ο Νίκος Ζουρνατζίδης (ερευνητής, χοροδιδάσκαλος) θα αναφερθεί στο θέμα «Η διαμόρφωση των ποντιακών χορών στις δεκαετίες 1960-1970-1980. Η επίδραση στην παράδοση της Νικόπολης». Αργότερα στο βήμα θα ανέβει ο Νίκος Πετρίδης (καθηγητής Ιστορίας-Αρχαιολογίας), ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Η πληθυσμιακή σύνθεση της Νικόπολης του Πόντου κατά περιόδους, οι μετακινήσεις πληθυσμών, οι εξισλαμισμένοι, οι πολιτιστικές επιρροές και ανταλλαγές μεταξύ των σύνοικων στοιχείων». Στη διαφορετικότητα των χορών στην περιοχή της ευρύτερης μητρόπολης Κολωνείας θα αναφερθεί ο Γιώργος Κασαμπαλίδης (ερευνητής, χοροδιδάσκαλος), και στη μουσική και τα ακούσματα της περιοχής Νικοπόλεως ο Χρήστος Πακαταρίδης (μηχανολόγος εκπαιδευτικός, χοροδιδάσκαλος). Η πρώτη μέρα θα κλείσει με ποντιακό γλέντι.

Η δεύτερη μέρα ξεκινά στις 10:00 με διδασκαλία ποντιακών χορών από τους Βασίλη Καρφή, Νίκο Ζουρνατζίδη και Γιώργο Κασαμπαλίδη, συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον Χρήστο Πακαταρίδη, τον Μιχάλη Κασαμπαλίδη και τον Φίλιππο Παρχαρίδη.