25 Νοέμβριος 2019, 16:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Νοέμβριος 2019, 16:18

Στην Κινέτα η ομάδα του Λέκκα – Πού οφείλονται οι καταστροφές

  • Στην Κινέτα η ομάδα του Λέκκα – Πού οφείλονται οι καταστροφές
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Με το πρώτο φως της μέρας αποκαλύφθηκε το μέγεθος της καταστροφής στην Κινέτα, όπου κινδύνευσαν ζωές τα ξημερώματα κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Γηρυόνης». Οι ορμητικοί χείμαρροι, κυρίως λόγω της υπερχείλισης του ρέματος Πίκα, έχουν παρασύρει ογκώδη φερτά υλικά, κορμούς δέντρων και τόνους λάσπης.

Γύρω στις 12:00 αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Αθηνών-Κορίνθου στο ρεύμα προς Αθήνα. Συνεργεία προσπαθούν να ανοίξουν το συντομότερο δυνατό το ρεύμα προς Πάτρα, αρχικά σε μία λωρίδα.

Αυτοψία στην περιοχή έκανε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας, επικεφαλής ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε, οι καταστροφές σε 10 περίπου σπίτια και σε υποδομές (οδικό δίκτυο και δίκτυα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης) οφείλονται:

  • στο ύψος βροχής και στη ραγδαιότητα του φαινομένου,
  • στα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, την οριζόντια και κατακόρυφη διαμόρφωση της λεκάνης του ρέματος της Πίκας,
  • στον μεγάλο όγκο στερεοπαροχής, και κυρίως
  • στη μεταφορά κορμών καμένων δένδρων από την πυρκαγιά της 23 Ιουλίου 2018, που συνέβαλε καθοριστικά στη μεγιστοποίηση των ζημιών.

Στην Κινέτα βρίσκονται και κλιμάκια μηχανικών της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ενώ έχουν σταλεί και αντλίες της ΕΥΔΑΠ.