25 Νοέμβριος 2019, 22:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Νοέμβριος 2019, 22:46

Νόργουοκ: Παρουσιάστηκε η μακέτα του μνημείου για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων (βίντεο)

  • Νόργουοκ: Παρουσιάστηκε η μακέτα του μνημείου για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων (βίντεο)
    Από την χθεσινή εκδήλωση (φωτ.: facebook / Sam Dali)

Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, στις εγκαταστάσεις του «SteppingStone Theatre» των ΗΠΑ, παρουσιάστηκε η μακέτα του μνημείου προς τιμήν των Ελλήνων του Πόντου και των θυμάτων της Γενοκτονίας που θα εγκαινιαστεί τον ερχόμενο Μάιο, στο πάρκο Irving C. Freese, στο Νόργουοκ. Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε και ο ετήσιος χορός της Ποντιακής Κοινότητας Νόργουοκ «Ο Πόντος».

Ακολούθησε ποντιακό γλέντι και συγκινητική μουσικοχορευτική παράσταση από τα μικρότερα παιδιά του σωματείου.

Τη μακέτα του μνημείου αποκάλυψε ο πρόεδρος του συλλόγου Κώστας Τσιλφίδης: «Χρόνια αγωνιζόμαστε γι’ αυτό το μνημείο και τώρα ήρθε η ώρα να στηθεί σε κεντρικό πάρκο του Νόργουοκ. Είμαστε ιδιαίτερα συγκινημένοι γι’ αυτό γιατί οφείλουμε να μεταλαμπαδεύουμε στις νεότερες γενιές την ιστορία των προγόνων μας» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς τιμήθηκαν για την προσφορά τους στους αγώνες για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ο δήμαρχος Νόργουοκ Χάρι Ρίλινγκ, ο Ελληνοαμερικανός γερουσιαστής της πολιτείας του Ρόουντ Άιλαντ Λεωνίδας Ραπτάκης, η συγγραφέας Θία Χάλο και η Βασιλική Τσανακτσίδου. «Αγωνιζόμαστε πολλά χρόνια για να μας επιτραπεί να τοποθετήσουμε ένα μνημείο για τους προγόνους μας και επιτέλους τώρα μας δόθηκε η άδεια και ορίστηκε και η τοποθεσία» ανέφερε στο pontos-news.gr η Β. Τσανακτσίδου.


H Θία Χάλο στη μακέτα του μνημείου (φωτ.: Β. Τσανακτσίδου)

Τα μικρότερα παιδιά του συλλόγου, φορώντας άλλα μπλουζάκια με τον επετειακό λογότυπο «G» και άλλα τις παραδοσιακές φορεσιές του Πόντου, παρουσίασαν μουσικοχορευτική παράσταση η οποία κατάφερε να συγκινήσει τους θεατές. Όλα ένα-ένα εναπόθεσαν στη μακέτα κλαδιά από αμάραντο, συμβολίζοντας τη συνέχεια της μνήμης. Ακολούθησε ποντιακό γλέντι με τον Λάζο Ιωαννίδη και τον Κώστα Θεοδοσιάδη.

Ελένη Κάλλη

Εκδηλωσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ24
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
2019
19:00
Προσκεκλημένος από την Ελλάδα ο Κώστας Θεοδοσιάδης.