9 Απρίλιος 2014, 10:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Οκτώβριος 2014, 17:19

Ποντιακά κερκέλια. Τα νηστίσιμα κουλούρια του Λαζάρου

  • Ποντιακά κερκέλια. Τα νηστίσιμα κουλούρια του Λαζάρου

Το pontos-news.gr σάς προτείνει τα ποντιακά κουλούρια κερκέλια, τα οποία είναι νηστίσιμα και τα έφτιαχναν το Σάββατο
του Λαζάρου.

ΥΛΙΚΑ
  • 700 γρ., περίπου, αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 ποτήρια νερό
  • 1 φλ. του καφέ ζάχαρη
  • 1 φλ. του καφέ λάδι
  • 40 γρ. μαγιά φρέσκια ή 2 φακελάκια ξηρή
  • λίγο αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Σε χλιαρό νερό διαλύουμε τη μαγιά. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και το αλεύρι μέχρι να γίνει ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Μπορεί να μην το πάρει όλο το αλεύρι.
  2. Αφήνουμε τη ζύμη για 40΄ περίπου να φουσκώσει, σκεπασμένη με μεμβράνη.
  3. Στη συνέχεια με λαδωμένα χέρια παίρνουμε κομματάκια ζύμης και πλάθουμε ένα κορδόνι το οποίο ενώνουμε στις άκρες και κάνουμε μικρά στρογγυλά κουλουράκια. Υπολογίζουμε ότι θα φουσκώσουν γι’ αυτό πρέπει να είναι μικρά.
  4. Βάζουμε τα κουλουράκια αραιά σε ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ξαναφουσκώσουν.
  5. Ψήνουμε στο φούρνο στους 200° μέχρι να ροδίσουν.

Στον Πόντο, το απόγευμα του Σαββάτου του Λαζάρου, τα παιδιά κρατώντας ανθισμένα κλαδιά από βάγια γυρνούσαν στα σπίτια ψάλλοντας. Ίδια βάγια μοίραζαν και την επόμενη μέρα, Κυριακή των Βαΐων. Οι νοικοκυρές έδιναν στα παιδιά ξηρούς καρπούς και κερκέλια, που κατά την ποντιακή παράδοση ήταν τα πρώτα που γεύτηκε ο Λάζαρος μετά την Ανάστασή του.

Καλή επιτυχία!

Μοιραζόμαστε μαζί σας τις καλύτερες συνταγές από το προσωπικό μας συνταγολόγιο.
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο με τοποθέτηση ενεργού link.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr