25 Νοέμβριος 2019, 13:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Νοέμβριος 2019, 15:47

Κινδύνευσαν ζωές στην Κινέτα από την κακοκαιρία – Τόνοι φερτών υλικών στην Εθνική (φωτο, βίντεο)

  • Κινδύνευσαν ζωές στην Κινέτα από την κακοκαιρία – Τόνοι φερτών υλικών στην Εθνική (φωτο, βίντεο)
    Πυροσβέστες απομακρύνουν μια γυναίκα από το σπίτι της στην Κινέτα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βασίλης Ψωμάς)
  • Κινδύνευσαν ζωές στην Κινέτα από την κακοκαιρία – Τόνοι φερτών υλικών στην Εθνική (φωτο, βίντεο)
    Οι ορμητικοί χείμαρροι έχουν παρασύρει ογκώδη φερτά υλικά, κορμούς δέντρων και τόνους λάσπης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)
  • Κινδύνευσαν ζωές στην Κινέτα από την κακοκαιρία – Τόνοι φερτών υλικών στην Εθνική (φωτο, βίντεο)
    Τόνοι λάσπης λόγω της υπερχείλισης του ρέματος Πίκκα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Μάχη με το χρόνο έδινε όλο το βράδυ η Πυροσβεστική στην Κινέτα προκειμένου να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις για βοήθεια και να απεγκλωβίσει κατοίκους της περιοχής. Το πέρασμα του κύματος κακοκαιρίας με την ονομασία «Γηρυόνης» ήταν σαρωτικό, με πλημμυρισμένους δρόμους, υπερχειλισμένα ρέματα, και σπίτια και επιχειρήσεις μέσα στο νερό και στις λάσπες.

Οι ορμητικοί χείμαρροι, κυρίως λόγω της υπερχείλισης του ρέματος Πίκα, έχουν παρασύρει ογκώδη φερτά υλικά, κορμούς δέντρων και τόνους λάσπης.

«Η υπηρεσία μας ειδοποιήθηκε περίπου στις 2:30 για αντλήσεις υδάτων στην περιοχή της Κινέτας και των Αγίων Θεοδώρων. Επιχείρησαν 55 οχήματα, 110 άνδρες, έγιναν 20 διασώσεις και 160 αντλήσεις», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Κώστας Κυριακόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές. Μάλιστα, ένα ζευγάρι ηλικιωμένων μεταφέρθηκε στο Θριάσιο με υποθερμία.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Γύρω στις 12:00 αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου στο ρεύμα προς Αθήνα, που είχε διακοπεί λόγω συσσώρευσης υδάτων και φερτών υλικών. Παράλληλα, συνεργεία της Ολυμπίας Οδού και υπεργολάβων προσπαθούν να ανοίξουν το συντομότερο δυνατό το δρόμο προς Πάτρα, αρχικά σε μία λωρίδα.

«Με ερπυστριοφόρα μηχανήματα, με ελαστικοφόρους φορτωτές και φορτηγά αυτοκίνητα μεταφέρουν τους τόνους από φερτά υλικά έξω από τον αυτοκινητόδρομο», εξήγησε ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ολυμπίας Οδού Νίκο Χανδάνο που μίλησε στον ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6, τα μπάζα απλώθηκαν σε μήκος 8 χλμ, με το σημαντικότερο πρόβλημα να εντοπίζεται στο 61ο-62ο χλμ όπου τα φερτά υλικά ήταν τόσα πολλά με αποτέλεσμα να «καβαλήσουν» το στηθαίο και να περάσουν στο ρεύμα προς Αθήνα.

Για τεράστια καταιγίδα και για χειρότερη πλημμύρα από αυτή του Σεπτεμβρίου του 2018 έκανε λόγο στον ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6 ο δήμαρχος Μεγαρέων, επισημαίνοντας ότι «τα αποτελέσματα της καταιγίδας πολλαπλασιάστηκαν λόγω της φωτιάς, γιατί δεν υπάρχουν δέντρα στα Γεράνεια Όρη για να συγκρατήσουν τα φερτά υλικά».


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βασίλης Ψωμάς)

Αυτοψία σε Κινέτα και Αγίους Θεοδώρους, που παραμένουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από το 2018, θα κάνουν ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας με τον δρ Μιχάλη Διακάκη και τη Ναυσικά-Ιωάννα Σπύρου. Σκοπός, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της επιστημονικής ομάδας του ΕΚΠΑ, είναι να συνταχθεί κατάλογος προτάσεων προς την Πολιτεία «για τη μείωση της διακινδύνευσης από παρόμοια μελλοντικά γεγονότα στην περιοχή».