25 Νοέμβριος 2019, 08:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Νοέμβριος 2019, 15:48

Η κακοκαιρία «Γηρυόνης» έπνιξε την Κινέτα – Κλειστή η Εθνική, απεγκλωβισμοί από σπίτια (βίντεο)

  • Η κακοκαιρία «Γηρυόνης» έπνιξε την Κινέτα – Κλειστή η Εθνική, απεγκλωβισμοί από σπίτια (βίντεο)
    Πυροσβέστες απεγκλωβίζουν πολίτες από τα σπίτια τους στην Κινέτα (φωτ.: Twitter / Πυροσβεστικό Σώμα)

Σαρωτικό ήταν το πέρασμα του κύματος κακοκαιρίας με την ονομασία «Γηρυόνης» απ’ όλη την Ελλάδα, ωστόσο η Κινέτα αντιμετωπίζει τα πιο σημαντικά προβλήματα, με πλημμυρισμένους δρόμους, υπερχειλισμένα ρέματα και σπίτια και επιχειρήσεις μέσα στο νερό. Το Συντονιστικό του Πυροσβεστικού Σώματος έχει δεχθεί πάνω από 40 κλήσεις, οι περισσότερες για απομακρύνσεις ατόμων από τα σπίτια τους, λόγω συσσώρευσης υδάτων και φερτών υλικών.

Λόγω της υπερχείλισης του ρέματος Πίκα έκλεισε η Αθηνών-Κορίνθου, ενώ κλήσεις στην πυροσβεστική έγιναν και από τους Αγίους Θεοδώρους.

Μηχανήματα έργου της Περιφέρειας και των ΟΤΑ προσπαθούν να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία στην «Ολυμπία Οδό», από το σταθμό των διοδίων της Ελεύσινας έως το σταθμό του Καλαμακίου και στα δύο ρεύματα, αλλά και στην παλαιά ΕΟ Αθηνών-Κορίνθου. Παράλληλα, έχουν ανασταλεί όλα τα δρομολόγια του Προαστιακού από το Κιάτο προς Πειραιά, και αντίστροφα.

   

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε ζητήσει από τους πολίτες της Αττικής να αποφεύγουν τις μετακινήσεις έως τις 10 το πρωί για προληπτικούς λόγους, αλλά και για να μην προκληθεί κυκλοφοριακό χάος λόγω της συσσώρευσης υδάτων σε κεντρικούς οδικούς άξονες. Επίσης η «Ολυμπία Οδός» κάνει έκκληση στους οδηγούς να μην ταξιδέψουν μέχρι νεοτέρας, και όσοι βρίσκονται ήδη στο δρόμο να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της Τροχαίας.

Οι ορμητικοί χείμαρροι έχουν παρασύρει ογκώδη φερτά υλικά, κορμούς δέντρων και τόνους λάσπης μετακινώντας αυτοκίνητα και πλημμυρίζοντας σπίτια.

Για τεράστια καταιγίδα και για χειρότερη πλημμύρα από αυτή του Σεπτεμβρίου του 2018 έκανε λόγο στον ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6 ο δήμαρχος Μεγαρέων, επισημαίνοντας ότι «τα αποτελέσματα της καταιγίδας πολλαπλασιάστηκαν λόγω της φωτιάς, γιατί δεν υπάρχουν δέντρα στα Γεράνεια Όρη για να συγκρατήσουν τα φερτά υλικά». Από τη μεριά του ο περιφερειάρχης Αττικής έκανε λόγο για «βιβλικές καταστροφές», τονίζοντας ότι θα υπάρξουν αποζημιώσεις.

Να σημειωθεί ότι η περιοχή παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον Σεπτέμβριο του 2018.