25 Νοέμβριος 2019, 09:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Νοέμβριος 2019, 08:54

Συνταγματική Αναθεώρηση: Ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής

  • Τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών αρχηγών
    Άποψη από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου στρέφεται σήμερα όλο το πολιτικό ενδιαφέρον, καθώς η Βουλή των Ελλήνων θα κληθεί να σφραγίσει απόψε τον νέο συνταγματικό χάρτη της χώρας. Έπειτα από τις συνεχείς συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής, αλλά και τις συζητήσεις που διεξήχθησαν στην Ολομέλεια την προηγούμενη εβδομάδα, κλείνει ο κύκλος των διαβουλεύσεων για την Συνταγματική Αναθεώρηση, με την ονομαστική ψηφοφορία των βουλευτών επί των προτάσεων που θα τεθούν.

Θα προηγηθούν οι ομιλίες του πρωθυπουργού και των αρχηγών των άλλων πολιτικών κομμάτων.

Κατά την σημερινή ψηφοφορία, τρεις είναι οι διατάξεις στις οποίες εστιάζεται το ενδιαφέρον: η αποσύνδεση της εκλογής προέδρου Δημοκρατίας από τη πρόωρη διάλυση της Βουλής, η κατάργηση της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας για την ποινική ευθύνη υπουργών και ο περιορισμός της βουλευτικής ασυλίας μόνο στα κοινοβουλευτικά καθήκοντα που χρειάζεται να ψηφιστούν από τουλάχιστον 151 βουλευτές, καθώς και η κατοχύρωση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού για την υπερψήφιση της οποίας απαιτούνται 180 ψήφοι και πάνω.

Σημειώνεται ότι όσες αναθεωρητέες διατάξεις είχαν λάβει 151 ψήφους από την προτείνουσα Βουλή, στην παρούσα αναθεωρητική Βουλή χρειάζονται 180 ψήφους για να κριθούν αναθεωρητέες.