24 Νοέμβριος 2019, 19:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Νοέμβριος 2019, 19:24

Ο Αναστασιάδης στο Βερολίνο για την τριμερή με Γκουτέρες-Ακιντζί

  • Γερμανία: Ξεκίνησε η άτυπη τριμερής συνάντηση για το Κυπριακό στο Βερολίνο
    Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης σε παλαιότερη συνάντηση με τον επικεφαλής της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί (φωτ.:ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΚΥΠΕ / Κάτια Χριστοδούλου)

Στο Βερολίνο μεταβαίνει σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης για να παραστεί μαζί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στο δείπνο που παραθέτει τη Δευτέρα (25/11) ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Στη συνάντηση των τριών ανδρών θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θεωρεί ότι είναι εφικτή η κατάληξη στους όρους αναφοράς, προσθέτοντας ότι «ο αντικειμενικός στόχος είναι να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό». Ο Π. Προδρόμου επανέλαβε παράλληλα την πολιτική βούληση του Ν. Αναστασιάδη καθώς και τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς για τη σύγκληση άτυπης διάσκεψης με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων στο αμέσως επόμενο διάστημα, ακόμη και εντός Δεκεμβρίου.

Τις διευθετήσεις στη γερμανική πρωτεύουσα έχουν αναλάβει τα Ηνωμένα Έθνη και σύμφωνα με την μέχρι στιγμής πληροφόρηση, το δείπνο στο ξενοδοχείο Adlon Kempinski, λίγα μέτρα από την Πύλη του Βρανδεμβούργου, είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει το απόγευμα της Δευτέρας στις 19:30 τοπική ώρα. Παρόντες θα είναι ο Αντόνιο Γκουτέρες και οι δύο ηγέτες. Ενδέχεται ωστόσο κάποια στιγμή να κληθούν να συμμετάσχουν και οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν στο Βερολίνο ο Πρόδρομος Προδρόμου, ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας, ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, πρέσβης Κυριάκος Κούρος και το μέλος του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Παντελής Παντελίδης.

Εκτιμάται ότι η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ θα βρίσκεται επίσης στη γερμανική πρωτεύουσα.

Από το γραφείο του ΓΓ του ΟΗΕ έχει ανακοινωθεί ότι το βράδυ της Δευτέρας, ο Αντόνιο Γκουτέρες είναι προγραμματισμένο να παραθέσει άτυπο δείπνο στους ηγέτες της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας. Προστίθεται ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ φτάνει στο Βερολίνο τη Δευτέρα για να συμμετάσχει στο 14ο Φόρουμ Διαδικτυακής Διακυβέρνησης, το οποίο φιλοξενεί φέτος η γερμανική κυβέρνηση. Την έναρξη του φόρουμ θα κηρύξουν την Τρίτη από κοινού ο ΓΓ του ΟΗΕ και η Άνγκελα Μέρκελ, ενώ κατά την παραμονή του στη γερμανική πρωτεύουσα ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού θα έχει και διμερείς επαφές, τόσο με την Γερμανίδα καγκελάριο όσο και με τον πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

  • Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΚΥΠΕ.