24 Νοέμβριος 2019, 19:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Νοέμβριος 2019, 19:12

Μνημόσυνο στον Κοτζά Αναστάς και προβολή της «Μπάντας» στη Νεοκαισάρεια Κατερίνης

  • Μνημόσυνο στον Κοτζά Αναστάς και προβολή της «Μπάντας» στη Νεοκαισάρεια Κατερίνης
    Εικόνα από το μνημόσυνο που τελέστηκε το 2018 (πηγή: YouTube)

Μνημόσυνο για τη συμπλήρωση 97 χρόνων από τη δολοφονία του Κοτζά Αναστάς, του ηρωϊκού Αναστάσιου Παπαδόπουλου θα τελεστεί την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου. Ο Ιστορικός Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Νεοκαισάρειας Πιερίας «Κοτζά-Αναστάς» θα τιμήσει τη μνήμη του οπλαρχηγού των αντάρτικων σωμάτων του δυτικού Πόντου, ο οποίος σκοτώθηκε στο τουρκικό χωριό Εζενούς από Τσέτες της περιοχής στις 2 Δεκεμβρίου 1922.

Το μνημόσυνο θα τελεστεί στις 09:30 στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Νεοκαισάρειας.

Μετά τον εκκλησιασμό θα ακολουθήσει, στην αίθουσα του συλλόγου, προβολή της ταινίας του Νίκου Ασλανίδη Η Μπάντα, η οποία βραβεύτηκε με δύο βραβεία στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στη Θεσσαλονίκη.

Το ντοκιμαντέρ βασίζεται στην αυτοβιογραφία του Γιάννη Παπαδόπουλου. Ήταν μέλος της μπάντας του Δήμου Κερασούντας, η οποία αποτελούταν από δεκατρείς Έλληνες και τρεις Τούρκους μουσικούς και χρησιμοποιήθηκε από τον μεγαλύτερο σφαγέα των Ελλήνων, τον Τοπάλ Οσμάν. Η μπάντα αυτή έπαιζε εμβατήρια κατά τη διάρκεια των επιθέσεων και στο τέλος τα μέλη της σφαγιάστηκαν. Ο μόνος που επέζησε ήταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος έγραψε βιβλίο με τη μαρτυρία του.

Κώστας Εβρένογλου