24 Νοέμβριος 2019, 18:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Νοέμβριος 2019, 17:58

«Κανένα παιδί μόνο»: Παρέμβαση Μητσοτάκη για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

  • «Κανένα παιδί μόνο»: Παρέμβαση Μητσοτάκη για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

«Όλοι αναγνωρίζουμε την εθνική πρόκληση του Μεταναστευτικού που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Γνωστά είναι, επίσης, τα προβλήματα στα νησιά μας και οι οργανωμένες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, με τη συμπαράσταση όλων των Ελλήνων. Όπως φανερές είναι και οι μεγάλες ευθύνες των γειτόνων μας, αλλά και της Ευρώπης. Για ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό, που εκδηλώνεται στα ανατολικά όρια της ηπείρου μας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε παρέμβασή του για τη φροντίδα των ασυνόδευτων παιδιών που βρίσκονται στην Ελλάδα με το πρόγραμμα «Κανένα παιδί μόνο».

Και συνέχισε ο πρωθυπουργός: «Υπάρχει, ωστόσο, και μία πληγή του Προσφυγικού που μπορούμε να κλείσουμε αμέσως και μόνοι μας. Μας το επιβάλλει ο πολιτισμός, η ανθρωπιά, η ευαισθησία, η ίδια η παράδοσή μας. Μιλώ για την προστασία των ανήλικων παιδιών που βρέθηκαν εδώ ασυνόδευτα. Χωρίς κανέναν δίπλα τους και χωρίς ελπίδα μπροστά τους. Δεν πρέπει να τα αφήσουμε να χαθούν μέσα στην εκμετάλλευση και στο έγκλημα. Οι μικρές ψυχές του κόσμου δεν μπορεί να γίνονται θύματα των ενόχων του κόσμου. Γι’ αυτό και αναλαμβάνω προσωπικά την υπόθεσή τους, συγκεντρώνοντας όλες τις σχετικές αρμοδιότητες στο Γραφείο του Πρωθυπουργού».

Ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι θα υπάρξει συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, διεθνείς οργανισμούς, ιδρύματα, μη κυβερνητικές οργανώσεις και φορείς που ενδιαφέρονται. Απηύθυνε όμως και μία «αυστηρή προειδοποίηση». Όπως είπε, «όσοι εγκληματίες τολμούν να βασανίζουν και να εμπορεύονται παιδιά, να ξέρουν ότι το κράτος θα τους κυνηγήσει αμείλικτα. Και θα τους τιμωρήσει χωρίς οίκτο, σώζοντας τα αθώα πλάσματα από τα χέρια τους». Επίσης, ανέφερε ότι θα συγκροτηθούν δομές φιλοξενίας για 4.000 παιδιά και συμπλήρωσε ότι πρωταγωνιστές στην προσπάθεια της κυβέρνησης θα είναι δύο πραγματικοί εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών. «Ως Εθνική Συντονίστρια διάλεξα μία γυναίκα με παιδεία, γνώση και μεγάλη πείρα στην αντιμετώπιση του ανθρώπινου πόνου, την Ειρήνη Αγαπηδάκη. Στο πλευρό της, ένας σταθερός υποστηρικτής του Κράτους Δικαίου και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ο γνωστός συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης. Η Ελλάδα δίνει σήμερα πρώτη το σύνθημα της ανθρωπιάς: Κανένα παιδί μόνο!».

Από την πλευρά της η Ειρήνη Αγαπηδάκη ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την τιμή που της έκανε, όπως είπε, να την εμπιστευτεί σε ένα τόσο δύσκολο και ευαίσθητο ζήτημα.

«Είναι καθοριστικό ότι τονίστηκε η σημασία της Κοινωνίας των Πολιτών, γιατί ως τώρα είχαμε μάθει, στην Ελλάδα, να βλέπουμε το κράτος από τη μία και τους πολίτες απέναντι, ουσιαστικά. Η Κοινωνία των Πολιτών ακριβώς γεφυρώνει αυτό το χάσμα, άλλοτε απαιτώντας κι άλλοτε συνεργαζόμενη δημιουργικά με το κράτος, όχι με φωνασκίες αλλά με συνεργασίες. Στο σχέδιο του πρωθυπουργού, το "Κανένα παιδί μόνο", νομίζω μπορεί να φανεί πολύ καθοριστικά η μεγάλη σημασία που μπορεί να παίξει», υπογράμμισε ο Απόστολος Δοξιάξης.