24 Νοέμβριος 2019, 17:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Νοέμβριος 2019, 16:51

Ξάνθη: Αποκαλυπτήρια ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή

  • Ξάνθη: Αποκαλυπτήρια ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή
    Προκόπης Παυλόπουλος και Αχιλλέας Καραμανλής τελούν τα αποκαλυπτήρια (φωτ.: xanthinews.gr)

Σε μια συγκινητική τελετή, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, πραγματοποιήθηκαν το πρωί τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Πλατεία Διοικητηρίου της Ξάνθης. Τη μνήμη του Εθνάρχη τίμησαν πολιτικοί, τοπικές, εκκλησιαστικές και στρατιωτικές Αρχές, καθώς και δεκάδες πολίτες που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.

Στον ανδριάντα αναγράφεται η φράση του Κ. Καραμανλή: «Η Θράκη είναι ο εθνικός προμαχώνας του ελληνισμού».

«Εκείνο που πρέπει, ως λαός και ως έθνος, να κρατήσουμε για πάντα από την πλούσια πολιτική παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή είναι, πριν απ΄ όλα ότι τα μεγάλα και τα σημαντικά τα επιτύχαμε υπό όρους αρραγούς ενότητας, ενώ οι διχασμοί επέφεραν τραγωδίες, οι οποίες μας κόστισαν ακόμη και τμήματα του εθνικού μας κορμού», επισήμανε ο ΠτΔ κατά την ομιλία του.

Στον χαιρετισμό του, ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής», Αχιλλέας Καραμανλής, επισήμανε ότι για τον ίδιο, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν όχι μόνον ο αδελφός του, αλλά και «πατέρας» του, διότι τον πατέρα του τον έχασε σε ηλικία δύο ετών. Σημείωσε, δε, ότι ότι τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα δείχνουν την αποδοχή και την εκτίμηση στον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο δήμαρχος Ξάνθης Εμμανουήλ Τσέπελης, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης, από τους πρωτεργάτες της ιδέας για την ανέγερση του ανδριάντα, και ο Μιχάλης Στυλιανίδης, πρόεδρος του Συλλόγου για τη «Διάδοση και ανάπτυξη της πολιτικής κληρονομιάς του Εθνάρχου Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή», που μαζί με το Ιδρυμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» διοργάνωσαν την τελετή αποκαλυπτηρίων.

«Το έργο του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή παραμένει ζωντανό όσες δεκαετίες κι αν περάσουν. Η σφραγίδα που έβαλε στη σύγχρονη Ελλάδα, με την πολιτική της συμφιλίωσης και τον εξευρωπαϊσμό της χώρας, θα μείνει ανεξίτηλη και στο μέλλον. Η προσωπικότητά του, το εθνικό του όραμα και οι πολιτικές του επιλογές παραμένουν για όλους μας μια πολύτιμη παρακαταθήκη και οδηγό στον δικό μας πολιτικό βίο». Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την τελετή των αποκαλυπτηρίων.


Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος

Παρόντες στην τελετή ήταν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Πέτρος Μολυβιάτης (πρώην υπουργός και στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή), ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, οι υπουργοί Κ. Χατζηδάκης, Α. Γεωργιάδης, Ν. Παναγιωτόπουλος, Β. Κικίλιας, Γ. Κουμουτσάκος, Κ. Καραμανλής, ο μητροπολίτης Ξάνθης, ο τοποτηρητής Μουφτείας Ξάνθης, πολλοί βουλευτές από διάφορες εκλογικές περιφέρειες, οι περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Χρήστος Μέτιος, δήμαρχοι κ.ά.