24 Νοέμβριος 2019, 14:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Νοέμβριος 2019, 14:54

Σταϊκούρας: Εντός της εβδομάδας η απόφαση για το κοινωνικό μέρισμα

  • Παράταση για ένταξη δανειοληπτών στο πρόγραμμα «Γέφυρα» 4
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Αντικειμενικές αξίες, ζώνες, μείωση του ΕΝΦΙΑ, επίδομα θέρμανσης και κοινωνικό μέρισμα βρίσκονται επί τάπητος στις συναντήσεις των υπουργών της κυβέρνησης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εντός της εβδομάδας θα αποφασιστεί το ύψος του κοινωνικού μερίσματος.

«Υπάρχει ένα ποσό το οποίο θα διανεμηθεί σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Το πόσο είναι αυτό θα αποφασιστεί αυτήν την εβδομάδα» είπε ο υπουργός Οικονομικών. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς να γίνει «μια σοβαρή άσκηση με χρονικό ορίζοντα τον Μάιο του 2020 σε ό,τι αφορά τις αντικειμενικές αξίες και τις ζώνες». Όσο για τον ΕΝΦΙΑ, τόνισε πως τα πρώτα στοιχεία οδηγούν στην εκτίμηση πως «μπορεί να προκύψει σημαντικός δημοσιονομικός χώρος που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερος χώρος από αυτόν που λέγαμε προεκλογικά για να μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ».

Περισσότερες μειώσεις μπορεί να υπάρξουν στους φόρους «εάν καταφέρουμε να μειώσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021 και μετά». Σχετικά με την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «έχει τεθεί ως καταληκτική ημερομηνία το τέλος του έτους, αλλά ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση θα δούμε και τι περιθώρια έχουμε για τον Ιανουάριο».