23 Νοέμβριος 2019, 19:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Νοέμβριος 2019, 18:53

Καλαφάτης: Οι προσπάθειες για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων θα συνεχιστούν

  • Παρέμβαση οπαδών στο πολιτικό γραφείο του Σταύρου Καλαφάτη – Τι δήλωσε ο βουλευτής ΝΔ 3
    (Φωτ. αρχείου: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Την πρόθεση της κυβέρνησης, όπως έχει δεσμευθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων μετέφερε μέσω του Ε’ Παγκόσμιου Συνεδρίου των Αμφικτυόνων ο Σταύρος Καλαφάτης. «Μέχρι να υπάρξει δικαίωση», πρόσθεσε ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης.

Το παγκόσμιο συνέδριο με θέμα «Ελληνισμός-Ορθοδοξία-Αμφικτυονίες στην διαχρονίαν» είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων και στα 40 χρόνια από τη βράβευση του Οδυσσέα Ελύτη με το Νόμπελ.

«Οφείλουμε να θυμούμαστε για να διδασκόμαστε. Οφείλει και η διεθνής κοινότητα να γνωρίζει και να αναγνωρίζει. Για να μπορεί κάποια στιγμή να πει επιτέλους πως δεν θέλει να βιώσει ποτέ ξανά γενοκτονίες, από κανέναν σε βάρος κανενός. Αλλά και να βάλει φρένο σε όσους επιμένουν να κινούνται σαν διεθνείς ταραξίες», τόνισε ο Σταύρος Καλαφάτης. Ακόμα, υποστήριξε ότι οι Έλληνες είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τα δίκαια και τα δικαιώματά τους, και ότι ο αγώνας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων είναι «υπέρτατο χρέος ολόκληρου του ελληνισμού».

«Χρέος και σε αυτούς που έρχονται που είναι ανάγκη να ξέρουν και να θυμούνται για μην ξαναζήσουμε ποτέ το δράμα του Πόντου. Μια σελίδα βαρβαρότητας απέναντι στους Τραντέλληνες και τα έθνος μας. Μια μαύρη σελίδα της παγκόσμιας Ιστορίας, για την οποία δυστυχώς δεν έχει υπάρξει ακόμη δικαίωση», εξήγησε.

Αναφερόμενος στο έργο της Αμφικτυονίας Ελληνισμού, ο Σταύρος Καλαφάτης τόνισε ότι «ως πολιτιστικός και κοινωνικός φορέας με έδρα την καρδιά της Μακεδονίας φιλοδοξεί να λειτουργεί ως γέφυρα επικοινωνίας της μητροπολιτικής Ελλάδας με τον απανταχού ελληνισμό, με στόχο τη διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της ελληνικής γλώσσας και των διαχρονικών αξιών του ελληνισμού και της ορθοδοξίας».

Το Ε’ Παγκόσμιο Συνέδριο των Αμφικτυόνων, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη και ολοκληρώνεται την Κυριακή, είναι υπό την αιγίδα του υπουργείου Εσωτερικών, Τομέας Μακεδονίας-Θράκης.