23 Νοέμβριος 2019, 18:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Νοέμβριος 2019, 17:46

To ΠΑΣΟΚ αλλάζει με τροποποιήσεις στο καταστατικό – Πώς θα εκλέγεται ο πρόεδρος

  • To ΠΑΣΟΚ αλλάζει με τροποποιήσεις στο καταστατικό – Πώς θα εκλέγεται ο πρόεδρος
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, με την ηγεσία της παράταξης να προωθεί την πλήρη πολιτική ταύτιση με το Κίνημα Αλλαγής. Το έκτακτο συνέδριο ξεκίνησε σήμερα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, και αυτό που προκρίνεται είναι ο συγχρονισμός της πολιτικής λειτουργίας των δύο πολιτικών φορέων, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ. Αυτό μάλιστα θα ισχύσει και για τα θεσμικά όργανα.

Ειδικά για τον επικεφαλής το τροποποιημένο καταστατικό αναμένεται να ορίζει ότι θα πρέπει να είναι εκλεγμένος και μέλος του ΠΑΣΟΚ για όλη τη διάρκεια της θητείας του.

Εάν ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δεν είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ, τότε επί της ουσίας θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία παράτασης της θητείας της Φώφης Γεννηματά έως το 2021, οπότε και ολοκληρώνεται η θητεία της στο Κίνημα Αλλαγής.

«Οραματιζόμαστε το ΚΙΝΑΛ ως μια Ανοιχτή Πολιτική Κοινότητα μέσα από την οποία αναγεννάται η πολιτική. Αναλαμβάνει τον ιστορικό της ρόλο και συνεχίζει τον ιστορικό της δρόμο η μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη. Συμμετέχουν, εκφράζονται και συντίθενται όλες οι προοδευτικές τάσεις, κινήσεις, δυνάμεις» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο κείμενο που δημοσιεύθηκε από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Βέβαια, το έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ πραγματοποιείται εν μέσω εσωκομματικών αντεγκλήσεων και φίλιων πυρών προς τη Φώφη Γεννηματά. Ενδεικτικές είναι τόσο οι ενστάσεις του Παύλου Γερουλάνου για τους όρους σύγκλησης του συνεδρίου, όσο και η απουσία του Γιώργου Παπανδρέου από τις εργασίες.

Το σχέδιο πολιτικής διακήρυξης συντάχθηκε από τον Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος αναφέρεται στον πρωταγωνιστικό ρόλο του ΠΑΣΟΚ στο Κίνημα Αλλαγής. Τις αλλαγές του καταστατικού πρόκειται να εισηγηθούν ο επικεφαλής της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου και γραμματέας της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου και ο γενικός διευθυντής Νίκος Σαλαγιάννης.