23 Νοέμβριος 2019, 17:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Νοέμβριος 2019, 17:11

Θάσος: Λήψη μέτρων για τη θωράκιση του νησιού ενόψει «Γηρυόνη» (βίντεο)

  • Θάσος: Λήψη μέτρων για τη θωράκιση του νησιού ενόψει «Γηρυόνη» (βίντεο)
    (Φωτ.: ert.gr)

Την ώρα που αναμένουμε το νέο σφοδρό κύμα κακοκαιρίας «Γηρυόνης» να εξελιχθεί σε τρεις φάσεις στην Ελλάδα, στη Θάσο και τη Χαλκιδική προσπαθούν να συνέλθουν από τα όσα συνέβησαν το τελευταίο 24ωρο. Στη διάρκεια σύσκεψης στη Θάσο, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του υφυπουργού Εσωτερικών Θόδωρου Λιβάνιου , του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Χρήστου Μέτιου, αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης και υπηρεσιακών παραγόντων, εξετάστηκαν τα άμεσα μέτρα θωράκισης του νησιού προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επίκεινται.

Ο υπουργός Άμυνας έκανε αυτοψία σε πολλά σημεία του νησιού που επλήγησαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ωρών.

«Κρίνεται επιβεβλημένη η ανάγκη», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, «να απομακρυνθούν όλα τα φερτά υλικά ώστε να ελευθερωθούν οι κοίτες των χειμάρρων και των καναλιών προκειμένου να βρίσκουν διέξοδο τα νερά. Επίσης, πρέπει να αποκατασταθούν και οι γέφυρες σε πολλές σημεία οικισμών. Σε δεύτερη φάση επιβάλλεται να γίνει ο καλύτερος δυνατός σχεδιασμός για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος αντιπλημμυρικών έργων στο νησί. Δυστυχώς, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα που πλέον είναι τακτικά και να μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Όλοι οι φορείς, τα φυσικά πρόσωπα, οι αιρετοί έχουν τη δική τους συνεισφορά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η κακοκαιρία αλλά και των λύσεων που επιβάλλεται να δοθούν».

Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε δηλώσεις του επισήμανε την ανάγκη να προχωρήσουν οι καθαρισμοί των ρεμάτων και των χειμάρρων ώστε να υπάρχει ανεμπόδιστη ροή του νερού.
Τα μηχανήματα της περιφέρειας, σημείωσε, παρεμβαίνουν όπου κρίνεται απαραίτητο ώστε να βελτιωθεί η προσβασιμότητα του οδικού δικτύου του νησιού και να βοηθηθούν οι μετακινήσεις.

Στην πρωινή επίσκεψη στο νησί της Θάσου τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον υφυπουργό Εσωτερικών συνόδευσαν ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γεώργιος Καραγιάννης, ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κώστας Μπαγινέτας και ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.