22 Νοέμβριος 2019, 17:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Νοέμβριος 2019, 19:20

Βέροια: Η 1η Μεραρχία Πεζικού τίμησε την ημέρα των ΕΔ – Συγκινητική εκδήλωση για τη Σμύρνη

  • Βέροια: Η 1η Μεραρχία Πεζικού τίμησε την ημέρα των ΕΔ – Συγκινητική εκδήλωση για τη Σμύρνη
    Εικόνα από την εκδήλωση-αφιέρωμα της 1ης Μεραρχίας Πεζικού

Η 1η Μεραρχία Πεζικού Βέροιας τίμησε την ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων με μια εκδήλωση-αφιέρωμα, με θέμα «1919-2019: Ι Μεραρχία Πεζικού, 100 χρόνια από την απόβαση στη Σμύρνη. Ιστορική διαδρομή από το παρελθόν στο παρόν», που πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, στο Χώρο Τεχνών του Δήμου Βέροιας. Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων και ο διοικητής της 1ης Μεραρχίας Πεζικού υποστράτηγος Σάββας Κολοκούρης, ο οποίος προσέφερε στον Σεβασμιώτατο την πλακέτα της 1ης Μεραρχίας Πεζικού και του ευχήθηκε με την ευκαιρία της εορτής του Χρυσού Ιωβηλαίου (50 χρόνια) Ιερωσύνης και του Αργυρού Ιωβηλαίου (25 χρόνια) Αρχιερωσύνης του.

«Τιμούμε τους αγώνες των Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίες έγραψαν χρυσές σελίδες δόξας και ηρωισμού στην μακραίωνη ιστορική διαδρομή της Ελλάδας. Η σημερινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη συμπλήρωση ενός αιώνα από την απόβαση του Ελληνικού Στρατού στη Σμύρνη. Ένα ιστορικό γεγονός που σηματοδοτεί την πορεία της Μεραρχίας στο διάβα των χρόνων, αφού τα στρατεύματά της ήταν τα πρώτα του Ελληνικού Στρατού που πάτησαν το πόδι στην Μικρά Ασία. Αυτή η μεγάλη τιμή έδωσε στη Μεραρχία και την επωνυμία "Σμύρνη"», τόνισε μεταξύ άλλων ο Σ. Κολοκούρης.

Συγκινημένος, λόγω και της καταγωγής του από τη Σμύρνη, ο μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας μίλησε για μία επέτειο που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο καθώς η απόβαση των ελληνικών στρατευμάτων στη γη της Ιωνίας και συγκεκριμένα στην προκυμαία της Σμύρνης, ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα, με δυσάρεστες εξελίξεις στη συνέχεια, και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του σ’ όλους εκείνους που υπηρετούν με αυτοθυσία την πατρίδα.

«Ο ενθουσιασμός, η χαρά αλλά και η ευγνωμοσύνη προς τους ελευθερωτές έμειναν στη μνήμη και την ψυχή του πατέρα μου, που αναπολούσε τις στιγμές εκείνες σε όλη του τη ζωή», πρόσθεσε ο μητροπολίτης Παντελεήμων και εξιστόρησε στιγμές από τη δραματική περίοδο της προσφυγιάς, ενθυμούμενος τον πατέρα του να μιλά για τις στιγμές που έζησε στην προκυμαία της Σμύρνης, όταν μαζί με τους συγγενείς του, είχε κατέβει για να υποδεχθεί την 1η Μεραρχία. «Έζησε όμως και την καταστροφή της Σμύρνης του 1922, τότε που πάλι στην ίδια προκυμαία έχασε τους δικούς του, τα αδέρφια του, και βρέθηκε μόνος σε ένα πλοίο που τον ανέβασαν κάποιοι γείτονες. Μόνος και εγκατελελειμένος έφτασε στον Πειραιά», τόνισε ο κ. Παντελεήμων.

Αναδρομή με τη βοήθεια οπτικοακουστικών μέσων σε ιστορικά γεγονότα που σηματοδοτούν την πορεία της 1ης Μεραρχίας Πεζικού στα πεδία των μαχών, έκαναν η επιλοχίας (Πεζικού) Μαρία Κουμτσίκη και ο ταγματάρχης (Πεζικού) Γεώργιος Πατσαλάς. Τραγούδια με άρωμα Σμύρνης ερμήνευσε η Χορωδία του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ημαθίας ενώ συμμετείχε και η φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Βεροίας.

Ανήμερα της εορτής, το πρωί της 21ης Νοεμβρίου, ο μητροπολίτης Βεροίας λειτούργησε και κήρυξε το θείο λόγο στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου εντός του στρατοπέδου «ΚΑΠΕΤΑΝ ΑΜΥΝΤΑ» στη Βέροια, όπου και εδρεύει η 1η Μεραρχία Πεζικού, ενώ στο τέλος χειροθέτησε σε Πνευματικό τον στρατιωτικο ιερέα, αρχιμανδρίτη Αμβρόσιο Καμπούρογλου. Στη συνέχεια τελέστηκε Δοξολογία και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Πεσόντων του στρατοπέδου, ενώ στο τέλος έγινε επίδειξη οπλικών συστημάτων στο πλαίσιο του θεσμού «ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ», που υλοποιεί το Γενικό Επιτελείο Στρατού.

  • Με πληροφορίες από Ιερά Μητρόπολη Βέροιας, laosnews.gr.
  • Φωτογραφίες: Ιερά Μητρόπολη Βέροιας.