24 Νοέμβριος 2019, 15:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Νοέμβριος 2019, 16:13

Διογένης Αϊνατζής: Ένας πολυτάλαντος νέος αφήνει το δικό του στίγμα στην ποντιακή παραδοσιακή μουσική

  • Διογένης Αϊνατζής: Ένας πολυτάλαντος νέος αφήνει το δικό του στίγμα στην ποντιακή παραδοσιακή μουσική
    (Φωτ.: facebook / Διογένης)

Πολλές δισκογραφικές δουλειές, ακόμα περισσότερες περιοδείες σε όλο τον κόσμο και συνεργασίες με μεγάλα ονόματα της ποντιακής μουσικής σκηνής έχει στο ενεργητικό του ο 33χρονος Διογένης Αϊνατζής που κυκλοφόρησε χθες το νέο του τραγούδι, στο οποίο έχει γράψει μουσική και στίχους. Έχει τίτλο «Τογρία 'κί νουνίζω», και φιλοδοξεί να αγαπηθεί από τον κόσμο όπως τα υπόλοιπα τραγούδια του.

Τον Σεπτέμβριο του 2019 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ινφογνώμων το πρώτο του βιβλίο εκμάθησης ποντιακής λύρας με τίτλο «Εν χορδαίς λύρας», με το οποίο ξεκίνησε να διδάσκει το εμβληματικό μουσικό όργανο του Πόντου σε μικρούς και μεγάλους.

Γεννημένος στην Έδεσσα και μεγαλωμένος στην Άψαλο Αριδαίας με καταγωγή από την Τραπεζούντα, τη Σεβάστεια και το Μπουγά Ματέν, η αγάπη του για την ποντιακή μουσική θα έλεγε κανείς ότι ήταν μονόδρομος. Από τα 7 του χρόνια ασχολείται με το τραγούδι και στην ηλικία των 10 ετών κάνει τα πρώτα του βήματα στην ποντιακή λύρα. Στη συνέχεια, ακούγοντας ποντιακά τραγούδια στο ραδιόφωνο προσπαθεί μόνος του να γίνεται όλο και καλύτερος και να εμπλουτίζει το ρεπερτόριό του. Στο Γυμνάσιο κερδίζει το α΄ βραβείο στους μαθητικούς μουσικούς αγώνες που έλαβαν χώρα στην Καστοριά, παίζοντας λύρα και τραγουδώντας.


Το νέο τραγούδι

Απ' τα 13 του χρόνια κάνει τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα, παίζοντας και τραγουδώντας σε νυχτερινά μαγαζιά της περιοχής, σε γάμους, χορούς και άλλες εκδηλώσεις, ενώ ταυτόχρονα είναι θερμό και ενεργό μέλος σε πολλούς ποντιακούς συλλόγους των περιοχών Πέλλας και Ημαθίας, συμβάλλοντας στη διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη μουσική, το χορό και το θέατρο.

«Στο μονοπάτι της ενασχόλησης με την ποντιακή μουσική και γενικά με την παράδοσή μας θα πρέπει μα είναι κανείς προσεκτικός, να έχει υπομονή, επιμονή και όρεξη για μάθηση, μιας και ο όγκος των πληροφοριών μιας ολόκληρης παράδοσης και πολιτισμού γενεών είναι πολύ μεγάλος. […] Οφείλουμε να καταλάβουμε πως ό,τι κάνουμε εμείς σήμερα σε σχέση με τη μουσική, το χορό, τη σύνθεση, το στίχο και γενικά με την παράδοση, πιθανότατα σε λίγα χρόνια να αποτελούν "πηγή" για κάποιους άλλους» εκμυστηρεύεται στο pontos-news.gr ο Διογένης.


Από την παρουσίαση του βιβλίου Εν χορδαίς λύρας στην Εύξεινο Λέσχη Αλμωπιάς τον Σεπτέμβριο του 2019 (φωτ.: facebook / Διογένης)

Το 2011 φτιάχνει το δικό του στούντιο ηχογράφησης και συνεχίζει να γράφει τραγούδια τα οποία ερμηνεύει ο ίδιος ή άλλοι καλλιτέχνες. Το 2015 συμμετέχει στο πρώτο ποντιακό παραμύθι με τίτλο Ο Θόδωρον και το κοκκύμελον του συγγραφέα Κοσμά Τσίναλη, στο οποίο παίζει και τραγουδά αλλά και επιμελείται όλο το ομότιτλο CD που συνοδεύει το βιβλίο.

«Κύριο μέλημά μας πρέπει να είναι η ενθάρρυνση της νέας γενιάς να ασχοληθεί με την παράδοση και την ποντιακή μουσική. Με όποιον τρόπο το επιθυμεί ο καθένας, είτε αυτό είναι ποντιακή λύρα, τραγούδι, στίχος, σύνθεση, χορός, λαογραφία, θέατρο κτλ. Πρέπει να ενθαρρύνουμε τα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν, να τα προσεγγίζουμε με τέτοιον τρόπο ώστε να τα κάνουμε να αγαπήσουν όσο κι εμείς, και ακόμα περισσότερο, την ποντιακή παράδοση και μουσική» ανέφερε στο pontos-news.gr, ο Διογένης.

Ελένη Κάλλη