22 Νοέμβριος 2019, 11:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Νοέμβριος 2019, 10:51

Νέο μήνυμα των ΗΠΑ στην Τουρκία για τους S-400

  • Νέο μήνυμα των ΗΠΑ στην Τουρκία για τους S-400
    (Φωτ.: Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας)

Να «ξεφορτωθεί» τους S-400 ζητούν οι ΗΠΑ από την Τουρκία, προειδοποιώντας εκ νέου για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας. «Υπάρχει περιθώριο ώστε η Τουρκία να επιστρέψει στο τραπέζι. Γνωρίζουν ότι για να υπάρχει αποτέλεσμα πρέπει είτε να καταστρέψουν, είτε να επιστρέψουν, είτε να ξεφορτωθούν με κάποιο τρόπο τους S-400», ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αξιωματούχος Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, εάν η Άγκυρα δεν συνεργαστεί.

Βέβαια, στην πρόσφατη συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τη δέσμευσή του για την ολοκλήρωση της αγοράς των ρωσικών συστημάτων. «Είπα στον Τραμπ ότι δεν θα κάνω βήμα πίσω σχετικά με τους S-400. Έχουμε συμφωνήσει να διευθετήσουμε το ζήτημα. Του εξήγησα για ακόμη μία φορά την προσέγγισή μας σχετικά με την αγορά των S-400 και γνωρίζει ότι έχουμε δίκιο», ανέφερε μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του AKP.

Από τη μεριά του, πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη αγορά δημιουργεί «σοβαρές προκλήσεις για τις ΗΠΑ».

Αντίδραση Ακάρ
Άμεση ήταν η αντίδραση του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ στις δηλώσεις από την Ουάσινγκτον. Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης επιτροπής της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, δήλωσε σε βουλευτές ότι η Άγκυρα θα ενεργοποιήσει όπως έχει προγραμματιστεί τους S-400, μόλις το στρατιωτικό προσωπικό ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του, που είναι σε εξέλιξη.

«Μόλις η διαδικασία αυτή ολοκληρωθεί, θα διεξάγουμε τις προγραμματισμένες δραστηριότητες (στους S-400)», πρόσθεσε.