21 Νοέμβριος 2019, 17:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Νοέμβριος 2019, 18:26

All Star της ελληνικής πάλης στο 1ο Κύπελλο Πρωταθλητών, στον Ασπρόπυργο

 • All Star της ελληνικής πάλης στο 1ο Κύπελλο Πρωταθλητών, στον Ασπρόπυργο
  (Φωτ. αρχείου: Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης / Facebook)

Η πάλη, ένα από τα αρχαιότερα ατομικά αθλήματα που η προέλευσή του χάνεται στα βάθη των αιώνων και ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές στην αρχαία Ελλάδα, «συναντά» αύριο τον Πόντο και τους ένδοξους πεχλιβάνηδες. Η αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητών Ελευθέρας Πάλης ξεκίνησε. Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, στις 18:00, στο Κλειστό Γυμναστήριο Ασπροπύργου «Γεώργιος Θ. Τσόκας» επίλεκτοι πρωταθλητές θα αγωνιστούν σε όλες τις σωματικές κατηγορίες.

Διοργανώνουν δύο γνωστοί σύλλογοι, ο Παλαιστικός Σύλλογος Ευκαρπίας και ο Αθλητικός Σύλλογος «Πολυνίκης» Ταύρου με την αφρόκρεμα των αθλητών που έχουν διακριθεί σε πανελλήνιες, ευρωπαϊκές και παγκόσμιες διοργανώσεις.

«Είναι μια διοργάνωση που γίνεται πρώτη φορά και στόχος μας είναι να υπάρξει υψηλός ανταγωνισμός που θα βοηθήσει τους αθλητές και φυσικά την ελληνική πάλη. Θα το χαρακτήριζα ως ένα γερό βήμα για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που ακολουθεί, και τα προολυμπιακά τουρνουά», τόνισε στο pontos-news.gr ο προπονητής του «Πολυνίκη» Ταύρου Χαράλαμπος Χαφουσίδης.

«Θέλω να τονίσω ότι όλα τα παιδιά που συμμετέχουν είναι χαρούμενα. Είναι μια σημαντική διοργάνωση και το επίπεδο των αγώνων θα είναι υψηλό. Ευχαριστούμε το Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη που στήριξε αυτό το αθλητικό γεγονός και την παρουσία μας στην Αθήνα. Περιμένω ο κόσμος να έρθει αύριο στο Κλειστό Γυμναστήριο και να δει από κοντά τις προσπάθειες κορυφαίων Ελλήνων αθλητών», δήλωσε στο pontos-news.gr ο Θέμης Ιακωβίδης, προπονητής της Ευκαρπίας.

Η Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας θα πλαισιώσει το σπουδαίο αθλητικό δρώμενο με χορούς και με ειδικές αναφορές στο άθλημα της πάλης από την Αρχαιότητα, τονίζοντας τον ιδιαίτερο δεσμό των Ελλήνων του Πόντου με το πάλεμαν και τους ένδοξους πεχλιβάνηδες.

Φυσικά, την τιμητική τους θα έχουν οι χοροί σέρρα και πιτσάκ’ (χορός των μαχαιριών).

Στόχος των διοργανωτών είναι η προβολή του ιστορικού αυτού αθλήματος και η ανάδειξη των αθλητών, των προπονητών και άλλων στελεχών και υποστηρικτών του αρχαίου αγωνίσματος, που το υπηρετούν με προσωπικές θυσίες καταφέρνοντας με ελάχιστα μέσα να δοξάζουν την Ελλάδα.

Τους αγώνες διοργανώνουν οι δύο σύλλογοι σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης και το Δήμο Ασπροπύργου. Το πρόγραμμα για το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητών Πάλης περιλαμβάνει τους τελικούς κάθε κατηγορίας. Το ενδιαφέρον της ελληνικής πάλης είναι ιδιαίτερα μεγάλο γι' αυτήν τη διοργάνωση, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «All Star», καθώς θα αγωνιστούν δύο επίλεκτοι αθλητές σε κάθε κατηγορία.

Οι συμμετοχές ανά κατηγορία:

 • 57κ.: Ι. Μαρτίδης - Γ. Ιωακειμίδης
 • 61κ.: Δ. Μαρτίδης - Χ. Λοϊζίδης
 • 65κ.: Χ. Χριστοφορίδης - Φ. Παπαδάκης
 • 70κ.: Α. Μουζενίδης - Ι. Λοϊζίδης
 • 74κ.: Γ. Κουγιουμτσίδης - Κ. Μπινεμπάουμ
 • 79κ.: Α. Τσαντικίδης - Κ. Παπαδόπουλος
 • 86κ.: Θ. Κυριακίδης - Γ. Σαββουλίδης
 • 92κ.: Α. Κούκλαρης - Σ. Λοϊζίδης
 • 97κ.: Η. Κύδρος - Α. Παπαδόπουλος
 • 125κ.: Ν. Ιμπίς - Α. Καπαθανασίδης

Χρήστος Τέλιος