21 Νοέμβριος 2019, 16:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Νοέμβριος 2019, 16:07

Δήλωση-βόμβα του διευθύνοντος συμβούλου της Volkswagen, για την επένδυση στην Τουρκία

  • Δήλωση-βόμβα του διευθύνοντος συμβούλου της Volkswagen, για την επένδυση στην Τουρκία
    (Φωτ.: EPA / Ronald Wittek)

Ο διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen Χέρμπερτ Ντις, ο οποίος ανέβαλε την επένδυση στην Τουρκία, έκανε μια δήλωση που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στη γειτονική χώρα. Συγκεκριμένα, είπε:

«Όσο σκοτώνονται άνθρωποι, δεν πρόκειται να θεμελιώσουμε κανένα εργοστάσιο και μάλιστα δίπλα σε ένα θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων».

Με βάση δημοσίευμα της Deutsche Welle, ο Ντις σε σχόλιο που δημοσίευσε στο λογαριασμό του στο LinkendIn έγραψε: «Η έννοια του να είσαι παγκόσμια εταιρεία: Από τη μια πλευρά η Volkswagen είναι πολιτικά ουδέτερη και πρέπει να λαμβάνει τις αποφάσεις της μόνο υπό το πρίσμα των οικονομικών στοιχείων. Από την άλλη, όμως, θα πρέπει να αναθεωρήσουμε την απόφασή μας για εργοστάσιο στην Τουρκία...

»Εάν οι εταιρείες κινούνται με βάση την άποψη ότι το διεθνές δίκαιο και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν αρμοδιότητα μόνο των κρατών, τότε χάνουν τα παραδοσιακά θεμέλια της οικονομίας της αγοράς».

Συνεχίζοντας αναφέρει ότι η εταιρεία συμφωνεί με τις εκτιμήσεις της γερμανικής κυβέρνησης και της ΕΕ για τα τεκταινόμενα στη Β. Συρία, και βάζοντας στο στόχαστρο την επιχείρηση «Πηγή αίματος» (και όχι ειρήνης), είπε ότι «όσο σκοτώνονται άνθρωποι δεν πρόκειται να θεμελιώσουμε εργοστάσιο δίπλα σε ένα θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων».

Σημειώνεται ότι ο Ντις είχε συναντηθεί με τον Ερντογάν για την κατασκευή και λειτουργία εργοστασίου της Volkswagen στη Μαγνησία, κοντά στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας, δυναμικότητας 300.000 αυτοκινήτων ετησίως, το οποίο θα απασχολούσε 4.000 εργαζομένους. Το εργοστάσιο είχε προγραμματιστεί να τεθεί σε πλήρη λειτουργία στα τέλη του 2020.