21 Νοέμβριος 2019, 14:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Νοέμβριος 2019, 13:11

Στην Κέρκυρα αναβίωσε το έθιμο της «Παναγίας της Πολυσπορίτισσας»

  • Στην Κέρκυρα αναβίωσε το έθιμο της «Παναγίας της Πολυσπορίτισσας»

Ανήμερα της θρησκευτικής γιορτής για τα Εισόδια της Θεοτόκου, σε πολλές εκκλησίες της Κέρκυρας και κυρίως νότια του νησιού αναβιώνει το έθιμο της «Παναγίας της Πολυσπορίτισσας». Οι ρίζες του χάνονται στα βάθη των αιώνων, όταν η φτώχεια μάστιζε το νησί και τα μοναδικά έσοδα προς το ζην προερχόταν αποκλειστικά από την καλλιέργεια της γης. Οι Κερκυραίες, παραμονή της εορτής των Εισοδίων της Παναγίας, άνοιγαν τις κρυμμένες «σάκελες» και τα κασούνια τους που ήταν γεμάτα με αποξηραμένους καρπούς αναμιγμένους με σιτάρι, καλαμπόκι, ρεβίθια, φασόλια και λαθούρια. Όλα μαζί τα έβαζαν σε μια μεγάλη κατσαρόλα και τα άφηναν να μουσκέψουν για να φουσκώσουν.

Τα ξημερώματα, και πριν από τη Θεία Λειτουργία, έβραζαν τους καρπούς με νερό που είχαν φυλάξει από τη βροχή, γιατί γίνονταν πιο βραστερά και πιο νόστιμα. Όποιες ήθελαν και είχαν, πρόσθεταν στο χυλό και λίγη ζάχαρη.

Αυτός ο χυλός που ονομάστηκε το προσφέρον της «Παναγίας της Πολυσπορίτισσας» μοιράζεται σε όλους τους πιστούς ανήμερα της εορτής για τα Εισόδια της Θεοτόκου, σε πολλές εκκλησίες, από τις γυναίκες των πολιτιστικών συλλόγων του νησιού. Κάποιες έχουν εξελίξει τη συνταγή και προσθέτουν μέσα στο χυλό τον καρπό των ροδιών, σταφίδες, κανέλα και ούζο.

Το έθιμο της «Παναγίας της Πολυσπορίτισσας» συμβολίζει την ευημερία και την ευλογία σε όλους τους καρπούς που θα δώσει η γη τη φετινή χρονιά, ενώ διατηρεί τις παραδόσεις της Κέρκυρας έναντι στο πέρασμα των χρόνων.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Α. Ταπάσκου.