21 Νοέμβριος 2019, 22:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Νοέμβριος 2019, 22:49

Το «Κόκκινο ποτάμι» κάνει στάση στον Εύοσμο με χορούς και ποντιακές λιχουδιές

  • Το «Κόκκινο ποτάμι» κάνει στάση στον Εύοσμο με χορούς και ποντιακές λιχουδιές
    (Φωτ.: facebook / «Το κόκκινο ποτάμι»)

Την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου, στις 19:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου θα παρουσιαστεί το βιβλίο Το κόκκινο ποτάμι του ιστορικού ερευνητή και συγγραφέα Χάρη Τσιρκινίδη. Τη βιβλιοπαρουσίαση συνδιοργανώνουν ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου με την αντιδημαρχία Παιδείας - Διά Βίου Μάθησης, την αντιδημαρχία Πολιτισμού και τις εκδόσεις Κυριακίδη, και στη διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρξουν πολλές ζωντανές συνδέσεις μέσω skype με τον διάσημο σκηνοθέτη Μανούσο Μανουσάκη και με τους πρωταγωνιστές της ομότιτλης τηλεοπτικής σειράς.

Ιωάννης Παπαζήσης, Αναστασία Παντούση, Τάκης Βαμβακίδης και Στέφανος Κυριακίδης θα διαβάσουν σε απευθείας σύνδεση αποσπάσματα από το βιβλίο.

Πρόκειται για ένα ιστορικό-πολιτικό μυθιστόρημα το οποίο μεταφέρει την τραγωδία, τις διώξεις και τη Γενοκτονία που υπέστη ο ποντιακός ελληνισμός. Ο Χάρης Τσιρκινίδης κρατά σε εγρήγορση τον αναγνώστη από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα, εμπλουτίζοντας την πλοκή του βιβλίου του με συναρπαστικούς ήρωες, διαδοχικά ιστορικά ντοκουμέντα, πολεμικά γεγονότα, πολιτικές προσωπικότητες, γεωγραφικές ανακατατάξεις, διατηρώντας όμως κορυφαίο πρωταγωνιστή τον έρωτα, ο οποίος ξέρει να γράφει τα δικά του μοτίβα όταν η ιστορία μπλέκεται στη ζωή και καθορίζει το πεπρωμένο των ανθρώπων.

Τη μέρα της παρουσίασης χαιρετισμό θα απευθύνουν ο μητροπολίτης Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, ο δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός, η αντιπεριφεριάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο αντιδήμαρχος Παιδείας - Διά Βίου Μάθησης Σωτήρης Νικολαΐδης και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αθηνά Παμπουκίδου. Κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο Παναγιώτης Σελβιαρίδης (καθηγητής Νευροχειρουργικής ΑΠΘ), ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης (επ. καθηγητής Έδρας Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ) και η Άννα Θεοφυλάκτου.

Χορούς του Πόντου θα παρουσιάσουν ο Σύλλογος Ποντίων Ελευθερίου-Κορδελιού με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής από τους Γιάννη Λαζαρίδη (νταούλι), Κώστα Σωπιάδη (λύρα), Γιώτα Παπαδοπούλου (τραγούδι) και Πάρη Ελευθεριάδη (λύρα). Θα υπάρχει επίσης η έκθεση «Προσφυγιά, η πληγή των λαών» από το Σύλλογο Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή», ενώ στο τέλος θα μοιραστούν σε όλους τους παρευρισκομένους ποντιακές λιχουδιές.