21 Νοέμβριος 2019, 13:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Νοέμβριος 2019, 13:10

Μόναχο: Ένας... ποντιακός τσελεμεντές θα μάθει στους Γερμανούς την κουζίνα του Πόντου!

  • «Μένουμε σπίτι» και φτιάχνουμε ποντιακά γλυκά για όλη την οικογένεια (βίντεο)
    (Φωτ.: pontos-news.gr / Κώστας Κατσίγιαννης)

Με σκοπό να μπει η ποντιακή κουζίνα σε κάθε γερμανικό σπίτι, ο Σύλλογος Ποντίων Μονάχου καινοτομεί και εκδίδει ένα δίγλωσσο βιβλίο συνταγών με τίτλο Γεύσεις πατρίδας, το οποίο διανέμεται αποκλειστικά από το σωματείο.

Ο τόμος περιέχει δεκατέσσερις ποντιακές συνταγές, μαγειρεμένες με παραδοσιακό τρόπο από τις παρχαρομάνες του Συλλόγου.

«Ο Σύλλογός μας ψάχνει κάθε χρόνο να βρει μια καινούργια ιδέα για να αναδείξει τον πολιτιστικό πλούτο του ποντιακού ελληνισμού. Πέρσι βγήκε το ημερολόγιο με τις ποντιακές φορεσιές. Φέτος σκέφτηκα και πρότεινα πως θα ήταν καλό να φτιάξουμε ένα δίγλωσσο βιβλίο με ποντιακές συνταγές. Μια και συνεργαζόμαστε με συλλόγους και φορείς που δεν απαρτίζονται από Έλληνες, είναι σημαντικό να μπορούμε να τους χαρίσουμε ένα τέτοιο βιβλίο και να τους παρακινήσουμε να δοκιμάσουν ποντιακά παραδοσιακά εδέσματα στο σπίτι τους» ανέφερε στο pontos-news.gr ο υπεύθυνος έκδοσης του βιβλίου και εμπνευστής της ιδέας, Σεραφείμ Βουλγαρίδης.

Ο ποντιακός τσελεμεντές περιέχει δεκατέσσερις ποντιακές συνταγές μαγειρεμένες και παρουσιασμένες με παραδοσιακό τρόπο. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα χαψία, τα ωτία, το χαβίτσ’, το σιρόν και άλλες. «Στην πραγματοποίηση του έργου σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι παρχαρομάνες του σωματείου, οι οποίες και μαγείρεψαν τα φαγητά. Η Ευστρατία Σουιτμές ήταν υπεύθυνη για το design και το layout του βιβλίου. Εγώ ήμουν υπεύθυνος για την οργάνωση και τις φωτογραφίες, καθώς και για τα κείμενα και τη μετάφραση στα γερμανικά. Η Στεφάνια Λιγνάδη και η Σπυριδούλα Παρασίδου ήταν υπεύθυνες για τη διόρθωση των κειμένων και τη σωστή ορθογραφία. Επίσης, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Ελένη Σαββίδου, η οποία μας παραχώρησε φωτογραφικό υλικό από το αρχείο της» τόνισε ο Σ. Βουλγαρίδης.

Το κόστος του βιβλίου ανέρχεται στα 12€ και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν την παραγγελία τους μόνο μέσω της σελίδας του Συλλόγου Ποντίων Μονάχου στο facebook.

Ελένη Κάλλη