21 Νοέμβριος 2019, 11:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Νοέμβριος 2019, 11:00

Το ΥΠΕΞ της Τουρκίας κάνει υποδείξεις στην Ελλάδα για το Μεταναστευτικό!

  • Το ΥΠΕΞ της Τουρκίας κάνει υποδείξεις στην Ελλάδα για το Μεταναστευτικό!
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

«Αβάσιμες και ατυχείς» χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για το Μεταναστευτικό και τη στάση της Τουρκίας στο ζήτημα ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Άγκυρα υπενθυμίζεται στην Αθήνα ότι η συνεργασία θα είναι αποτελεσματικότερη «από την προπαγάνδα ενάντια στην Τουρκία».

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στη γερμανική Handelsblatt ο Έλληνας πρωθυπουργός κατηγόρησε την τουρκική πλευρά ότι χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες για να αναγκάσει την Ευρώπη να κάνει υποχωρήσεις, και πρόσθεσε ότι είπε στον Τούρκο πρόεδρο πως δεν μπορεί να εκμεταλλεύεται αυτούς τους ανθρώπους, «αν θέλει να έχει σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα».

Στη σημερινή του ανακοίνωση ο Χαμί Ακσόι επισημαίνει ότι οι δηλώσεις Μητσοτάκη είναι «το τελευταίο παράδειγμα χειραγώγησης της κοινής γνώμης που προσπαθεί να κάνει η Ελλάδα μέσω διαστρέβλωσης των γεγονότων», και προσθέτει οι ροές προς την Ευρώπη έχουν μειωθεί κατά 94% χάρη στα μέτρα που έλαβε η Τουρκία.

Επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα του φιλοξενεί 4 εκατ. εκτοπισμένους, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζει ότι οι Έλληνες και η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να καταλάβουν ότι «δεν είναι δίκαιο να αναλάβει η Τουρκία το βάρος της μετανάστευσης». Μάλιστα, κατηγορεί την Ελλάδα για επαναπροωθήσεις, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα γεγονός που αρνείται να δει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και κατηγορώντας τις ελληνικές Αρχές για απάνθρωπη μεταχείριση, ενάντια στις ευρωπαϊκές αξίες.

Τα αιτήματα του τουρκικού ΥΠΕΞ προς την ελληνική κυβέρνηση
Στην ανακοίνωση υπάρχει και μια σειρά αιτημάτων προς την ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της συνεργασίας στο Μεταναστευτικό. Συγκεκριμένα, η Άγκυρα καλεί την Αθήνα να:

  • Να αντιμετωπίσει τις απάνθρωπες συνθήκες που βιώνουν οι μετανάστες, οι οποίες καταγράφονται και από διεθνείς οργανισμούς.
  • Να προλαμβάνει το θάνατο παιδιών μεταναστών, ανηλίκων καθώς και των μεταναστών που δεν μπορούν να λάβουν την απαιτούμενη βοήθεια.
  • Να μην ξεχνά ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν δικαιώματα και ελευθερίες που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.
  • Να τερματίσει την τακτική της επαναπροώθησης των μεταναστών, η οποία αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο.
  • Να μην χρησιμοποιεί όπλα εναντίον μεταναστών και να μην τους αντιμετωπίζει απάνθρωπα.
  • Να δείξει σεβασμό στην πίστη των μεταναστών καθώς και στις κοινές αξίες της Ευρώπης και της ανθρωπότητας.