21 Νοέμβριος 2019, 10:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Νοέμβριος 2019, 11:28

«Ποντιακό ζήτημα» και πάλι στην Τουρκία – Φωτιές από το «σας κάναμε μουσουλμάνους»

  • «Ποντιακό ζήτημα» και πάλι στην Τουρκία – Φωτιές από το «σας κάναμε μουσουλμάνους»
    (Φωτ.: EPA / Tolga Bozoglu)

Παρά το γεγονός ότι αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη, ο δήμαρχος Χαϊρετίν Γκιουνγκόρ, που υποστηρίχθηκε από το AKP, φαίνεται ότι άναψε φωτιές στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας με το αυθόρμητο «εμείς σας κάναμε μουσουλμάνους» που είπε σε γυναίκα από την Τραπεζούντα. Και αυτό διότι ούτε λίγο, ούτε πολύ ο δήμαρχος του Καχραμανμάρας παραδέχθηκε (χωρίς να το καταλάβει) ότι στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου οι κάτοικοι δεν ήταν πάντοτε μουσουλμάνοι, ήταν κάτι άλλο – πρόκειται για μια έμμεση αναφορά στους Πόντιους χριστιανούς, γι’ αυτό και η εθνικιστική πτέρυγα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία βρήκε την ευκαιρία για… επίθεση.

Χθες η Μεράλ Ακσενέρ, η επικεφαλής του Καλού Κόμματος, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα διερωτήθηκε «ποιο είναι το πρόβλημα με την Τραπεζούντα και με τον Εύξεινο Πόντο».

«Όταν πηγαίναμε στις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου δεν ντραπήκατε να αποκαλέσετε Πόντιο τον Εκρέμ Ιμάμογλου; Τώρα τους λέτε: “εμείς σας κάναμε μουσουλμάνους”. Ποιοι είστε ρε! Ποιοι είστε;», είπε, χρησιμοποιώντας υψηλούς τόνους.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της προεκλογικής καμπάνιας για το δήμο της Κωνσταντινούπολης ο Ταγίπ Ερντογάν (από το χωριό Ποταμιά της Ριζούντας), υποστηρίζοντας τον εκλεκτό του Μπιναλί Γιλντιρίμ (που κατάγεται από την περιοχή της Νικόπολης και από πολύ παλιά εξισλαμισμένα χωριά), κατηγόρησε τον Εκρέμ Ιμάμογλου ότι έχει ελληνική καταγωγή και ότι μέσω αυτού οι Έλληνες θα ξαναπάρουν τον έλεγχο της Πόλης.