21 Νοέμβριος 2019, 08:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Νοέμβριος 2019, 08:24

Άγκυρα: Κατηγορούμενος για κατασκοπεία Τούρκος δικηγόρος στη γερμανική πρεσβεία

  • Άγκυρα: Κατηγορούμενος για κατασκοπεία Τούρκος δικηγόρος στη γερμανική πρεσβεία
    (Φωτ. αρχείο EPA / Sedat Suna)

Σε μια περίοδο που οι σχέσεις της Άγκυρας με το Βερολίνο δεν είναι οι καλύτερες δυνατές εξαιτίας της τουρκικής επιχείρησης στη Συρία αλλά και λόγω του Προσφυγικού, το Der Spiegel αποκαλύπτει ότι Τούρκος δικηγόρος που εργάζεται για την πρεσβεία της Γερμανίας στην Άγκυρα συνελήφθη τον Σεπτέμβριο κατηγορούμενος για κατασκοπεία.

«Η κράτησή του είναι ακατανόητη για εμάς», δήλωσε πηγή προσκείμενη στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στο δημοσίευμα του Der Spiegel σημειώνεται ότι ο δικηγόρος βοηθούσε την πρεσβεία στις έρευνές της για τους Τούρκους πολίτες που έχουν υποβάλει αίτηση για χορήγηση πολιτικού ασύλου από τη Γερμανία. Ακόμα, τονίζεται ότι οι Γερμανοί αξιωματούχοι φοβούνται για διαρροή προσωπικών δεδομένων, καθώς εκτιμούν ότι οι φάκελοι τουλάχιστον 50 Τούρκων πολιτών είναι στην κατοχή της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών. Ανάμεσα στα πρόσωπα αυτά είναι Κούρδοι ακτιβιστές και οπαδοί του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Την είδηση για τη σύλληψη επιβεβαιώνει και το Γαλλικό Πρακτορείο, που επικαλείται την πηγή από το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, η οποία δηλώνει ότι ο δικηγόρος προσέφερε «αποδεκτή υποστήριξη» στη γερμανική διπλωματική αποστολή. Ανεπίσημα το Βερολίνο αναφέρει ότι εργάζεται εντατικά ώστε να αρθούν οι κατηγορίες σε βάρος του και να αφεθεί ελεύθερος.