20 Νοέμβριος 2019, 18:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Νοέμβριος 2019, 18:12

Συνελήφθη 50χρονος στη Θεσσαλονίκη που πουλούσε μετοχές-«φαντάσματα»

  • ΕΛΑΣ: Επιχείρηση σκούπα με 25 συλλήψεις στην κεντρική Μακεδονία 2
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Φώτης Πλέγας)

Συνελήφθη χθες στη Θεσσαλονίκη ένας 50χρονος Έλληνας σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις γερμανικές Αρχές. Ο 50χρονος, που εντοπίστηκε και συνελήφθη στην οικία του, στην περιοχή του Πανοράματος, μετά από επιχείρηση ειδικού κλιμακίου αστυνομικών του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, κατηγορείται για υπόθεση με πανευρωπαϊκά τελούμενες απάτες στον τομέα των πωλήσεων επενδυτικών πακέτων χωρίς αξία.

 Σύμφωνα με τα διωκτικά έγγραφα που έστειλε η Εισαγγελία του Ντίσελντορφ (πρωτεύουσα του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας), ο χαρακτηριζόμενος ως διεθνώς διωκόμενος, κατηγορείται ότι μαζί με δύο Γερμανούς δημιουργούσαν «εικονικές» εταιρείες και πουλούσαν μετοχές-«φαντάσματα» σε επενδυτές. Οι μετοχές φαίνεται να προωθούνταν μέσω τηλεφωνικών κέντρων, η έδρα των οποίων ήταν σε Γερμανία και Ισπανία.

Σύμφωνα με τα ίδια διωκτικά έγγραφα, η φερόμενη απάτη τελέστηκε με «όχημα» δύο εταιρείες που χαρακτηρίζονται «ανύπαρκτες» και εμφανίζονται να λειτουργούσαν εικονικά σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους: η πρώτη από τις αρχές του 2015 έως το φθινόπωρο του 2017 με την απάτη να υπολογίζεται σε 2,1 εκατ. ευρώ και η δεύτερη από τον Οκτώβριο του 2017 έως τον Απρίλιο του 2019 με καταλογιζόμενη απάτη το ποσό των 13,2 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον η γερμανική δικαιοσύνη αποδίδει στον 50χρονο συμμετοχή σε ανταλλαγή κρυπτονομισμάτων, τα οποία απέκτησε καταβάλλοντας μικρό χρηματικό αντίτιμο και πούλησε έναντι πολλαπλάσιας αξίας (σε ευρώ). Ο εκζητούμενος αρνείται τις εις βάρος του αποδιδόμενες πράξεις, δηλώνοντας ότι είναι αθώος κι ότι δεν επιθυμεί να εκδοθεί στη Γερμανία. Το αίτημα έκδοσης θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα από το αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης σε δημόσια επ' ακροατηρίω συνεδρίαση και μέχρι τότε ο ίδιος παραμένει υπό κράτηση.

Σε συνέχεια της σύλληψής του, οι αστυνομικοί, δυνάμει σχετικής εντολής έρευνας, διενήργησαν έρευνες σε σπίτια, επιχειρήσεις και οχήματα, κατάσχοντας πλήθος εγγράφων, ψηφιακά μέσα αποθήκευσης και συσκευές κινητής τηλεφωνίας για να συσχετιστούν με την υπό έρευνα υπόθεση των γερμανικών Αρχών.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.