21 Νοέμβριος 2019, 10:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Νοέμβριος 2019, 09:15

Με επίκεντρο την ποντιακή διάλεκτο πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

  • Με επίκεντρο την ποντιακή διάλεκτο πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
    Η 92χρονη Μαρία Σωτηριάδου (φωτ.: Σωματείο «Παναγία Σουμελά» Δήμου Θέρμης)
  • Με επίκεντρο την ποντιακή διάλεκτο πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
  • Με επίκεντρο την ποντιακή διάλεκτο πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Έχοντας ως αρχή το ποντιακό ρητό «Άμον τα γράμματα να δείκνε τον άρθωπον, κανέναν ΄κέν» πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 Νοεμβρίου, βραδιά αφιερωμένη στην ποντιακή διάλεκτο, στο φιλόξενο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Στην έναρξη της εκδήλωσης που έγινε με πρωτοβουλία του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών και του Πανεπιστημίου απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες σε τρεις υπηρέτες των γραμμάτων και της ποντιακής παράδοσης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την απονομή τιμητικών πλακετών στον ομότιμο καθηγητή Κωνσταντίνο Φωτιάδη για την προσφορά του στον ποντιακό ελληνισμό, στον Μιχάλη Καλιοντζίδη, για τη συνεχή συμβολή του στην αναπαραγωγή της μουσικής των Ελλήνων του Πόντου και τη συμμετοχή του στα σεμινάρια και τις εκδηλώσεις για την ποντιακή διάλεκτο και στην 92χρονη μαθήτρια Μαρία Σωτηριάδου, πρόεδρο του Συλλόγου Αυληαννητών «Ο Άγιος Παντελεήμων», ως αναγνώριση της θέλησης, της δύναμης και της συνέπειας κατά την διάρκεια των μαθημάτων της ποντιακής διαλέκτου.

Αργότερα, βραβεύτηκαν επτά εθελοντές εκπαιδευτές μέλη του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, οι οποίοι δίδαξαν δωρεάν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ακαδημαϊκής χρονιάς την ποντιακή διάλεκτο σε 185 μαθητές.

Η βραδιά έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα με μουσική, τραγούδια και χορούς από την αλησμόνητη πατρίδα καθώς και ποντιακά εδέσματα που μοιράστηκαν στους παρευρισκόμενους.