20 Νοέμβριος 2019, 12:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Νοέμβριος 2019, 12:12

Η κακοκαιρία σαρώνει τη δυτική Ελλάδα – 3.500 κεραυνοί από χθες έως σήμερα

  • Η κακοκαιρία σαρώνει τη δυτική Ελλάδα – 3.500 κεραυνοί από χθες έως σήμερα
    (Φωτ.: pixabay.com / FelixMittermeier)

Από ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες πλήττεται από χθες το βράδυ η δυτική Ελλάδα με τη Ζάκυνθο να μετράει πολλές καταστροφές και τη Μεσσηνία να καταγράφει 104 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόνο τρεις ώρες, στα Αρφαρά.

Χαρακτηριστικό είναι πως το σύστημα ανίχνευσης κεραυνών «ΖΕΥΣ», έως τις 10:00 είχε καταγράψει 3.500 κεραυνούς εντός της ελληνικής επικράτειας!

Τις πληγές της μετράει από το πρωί η Ζάκυνθος. Η κακοκαιρία που έπληξε το νησί τις πρωινές ώρες προκάλεσε πλημμύρες, πτώση δέντρων, καταστροφές σε στέγες και φθορές στο οδικό δίκτυο. Τα προβλήματα καταγράφουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας του νομού, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πλήρης εικόνα των ζημιών. Έχουν όμως καταγραφεί τα προβλήματα στα χωριά Κερί, Μαριές, Κοιλιωμένο, Παντοκράτορα, Σκοινάρι, Βολίμες, Άγιο Λέοντα, Αμπελόκηπους και Βασιλικό.


Οι κεραυνοί που έπεσαν στη δυτική Ελλάδα σημειώνονται με κίτρινο χρώμα (φωτ.: meteo.gr)

Τμήμα της επαρχιακής οδού στον Βασιλικό έχει κλείσει για να πραγματοποιηθούν εργασίες απομάκρυνσης βράχων που έκλεισαν τον δρόμο από κατολίσθηση, ενώ σοβαρά προβλήματα έχουν καταγραφεί και στο Κερί. Στις δύο παραπάνω περιοχές βρίσκονται από νωρίς συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει ήδη κληθεί να συνδράμει στην απομάκρυνση υδάτων σε σπίτι στο Κερί, σε κατάστημα σούπερ μάρκετ στη Λούμπα και σε κτίριο στους Αμπελόκηπους ενώ το κλιμάκιο της υπηρεσίας στην περιοχή των Ελατίων χρειάστηκε να παρέμβει για την κοπή κλαδιών στις Βολίμες.

Τα κατά τόπους έντονα φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν έως τις βραδινές ώρες της Τετάρτης στη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και κυρίως την Κεντρική-Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του ΕΑΑ-meteo, κατά τη διάρκεια της Πέμπτης ένα νέο κύμα έντονων βροχοπτώσεων και τοπικών καταιγίδων θα προσεγγίσει τη χώρα μας από τα νοτιοδυτικά.