20 Νοέμβριος 2019, 00:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Νοέμβριος 2019, 21:27

Maude ‘Lores’ Bonney: Η πρώτη γυναίκα πιλότος που πέταξε μόνη της από την Αυστραλία στην Αγγλία

  • Maude ‘Lores’ Bonney: Η πρώτη γυναίκα πιλότος που πέταξε μόνη της από την Αυστραλία στην Αγγλία
    (Φωτ.: Commons.wikimedia / State Library of Queensland)

Το σημερινό Doodle της Google είναι αφιερωμένο στην παράτολμη αεροπόρο Maude Rose "Lores" Bonney, η οποία κατάφερε να κάνει πτήση μόνη της από την Αυστραλία έως την Αγγλία. Πρωτοπόρος για τις γυναίκες στην αεροπορία, η Maude "Lores" Bonney ολοκλήρωσε τον άθλο της το 1933, με ένα –πρωτοποριακό για την εποχή και γεμάτο κινδύνους– ταξίδι στο οποίο κατέγραψε 157 ώρες πτήσης! Η Maude "Lores" Bonney πετούσε ακόμη και μέσα σε ισχυρές καταιγίδες, επέζησε από δύο συντριβές, ενώ είχε και μια όχι και τόσο... ευχάριστη συνάντηση με ένα κοπάδι από βουβάλια.

Όλα ξεκίνησαν το 1928. Μια πτήση μαζί με έναν ξάδερφο του συζύγου της, ξύπνησε από μέσα της την επιθυμία να γίνει πιλότος. Τρία χρόνια αργότερα, το 1931, η Maude "Lores" Bonney είχε ήδη αφιερώσει τη ζωή της στις πτήσεις και ξεκινούσε την πρώτο μεγάλο εγχείρημα: να πετάξει μόνη της με ένα διπλάνο αεροσκάφος, που το είχε ονομάσει My Little Ship. Με μια πτήση ρεκόρ για την εποχή, μετά από συνολικά 15 ώρες στον αέρα, έφυγε από το Μπρισμπέιν (βόρεια) για να συναντήσει τον πατέρα της (νότια) για δείπνο στο Γουανγκαράτα.

Η Μοντ Μπόννεϊ συνέχισε να κάνει προσπάθειες για να σπάσει κάθε νέο όριο στην αεροπορία της εποχής και το 1937 έγινε η πρώτη πιλότος που πέταξε μόνη από την Αυστραλία στην γενέτειρά της (Πρετόρια) στην Νότια Αφρική. Η παράτολμη αεροπόρος, που γεννήθηκε μια ημέρα σαν σήμερα, στις 20 Νοεμβρίου του 1897, και έφυγε από τη ζωή στις 24 Φεβρουαρίου 1994, έλαβε τιμητικό διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Γκρίφιθ και αποτέλεσε μέλος του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, καθώς και μέλος του Τάγματος της Αυστραλίας.