19 Νοέμβριος 2019, 19:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Νοέμβριος 2019, 19:34

Αλβανία: Ταφή οστών 193 Ελλήνων πεσόντων κατά το Έπος του '40

  • Αλβανία: Ταφή οστών 193 Ελλήνων πεσόντων κατά το Έπος του '40
    Εικόνα από την θρησκευτική τελετή στο στρατιωτικό νεκροταφείο της Κλεισούρας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / STR)

Τα οστά άλλων 193 Ελλήνων στρατιωτών, πεσόντων στα βουνά της Αλβανίας κατά το Έπος του '40, ενταφιάστηκαν σήμερα με μια σεμνή, πλην φορτισμένη συγκινησιακά, θρησκευτική τελετή στο στρατιωτικό νεκροταφείο της Κλεισούρας κοντά στο νομό Πρεμετή. Στην τελετή χοροστάτησε ο μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος, ενώ παραβρέθηκαν η πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα Σοφία Φιλιππίδου, ο πτέραρχος Κωνσταντίνος Άγγος, συμπρόεδρος της μικτής ελληνοαλβανικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον εντοπισμό, εκταφή και ταυτοποίηση των νεκρών στρατιωτών του 1940, Έλληνες και Αλβανοί μέλη της μικτής αυτής επιτροπής , τοπικοί παράγοντες και αρκετά μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, τα οστά των πεσόντων καλυμμένα με την ελληνική σημαία, τοποθετήθηκαν σε ξεχωριστά κενοτάφια για να αναπαυθούν εν ειρήνη ύστερα από 79 χρόνια «προσμονής» στις γύρω πλαγιές και χαράδρες. Από τις 22 Ιανουαρίου 2018, που τέθηκε σε εφαρμογή η σχετική διμερής συμφωνία του 2010, το σύνολο των οστών των Ελλήνων στρατιωτών στα δύο επίσημα ελληνικά στρατιωτικά νεκροταφεία στην Αλβανία, έφτασε τους 1.050, εκ των οποίων οι 950 τάφηκαν στο νεκροταφείο της Κλεισούρας και οι άλλοι 100 στο μειονοτικό χωριό Βουλιαράτες.

Πηγές του ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφεραν ότι εντός του 2019 πρόκειται να πραγματοποιηθεί και νέα ταφή οστών Ελλήνων πεσόντων στα αντίστοιχα κοιμητήρια. Τα οστά συλλέγονται από περιοχές στα στενά της Κλεισούρας και Πρεμετής, όπου δόθηκαν οι φονικότερες μάχες και έπεσε ο μεγαλύτερος αριθμός Ελλήνων, επί συνόλου 8.500 νεκρών, στο αλβανικό μέτωπο.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Π. ΜΠ.