19 Νοέμβριος 2019, 17:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Νοέμβριος 2019, 17:08

Ερντογάν: Είπα στον Τραμπ ότι η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει τους S-400

  • Ερντογάν και Τραμπ συζήτησαν για την κρίση στην Ιντλίμπ
    Ταγίπ Ερντογάν και Ντόναλντ Τραμπ ανταλλάσσουν χειραψία στον Λευκό Οίκο (φωτ.: EPA / Mike Theiler / POOL)

Η Άγκυρα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 παρά τις αντιδράσεις των Αμερικανών συμμάχων της στο ΝΑΤΟ. Αυτό το μήνυμα μετέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν στον Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχαν οι δύο ηγέτες στην Ουάσινγκτον την προηγούμενη εβδομάδα, όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Συμφωνήσαμε να αναζητήσουμε λύσεις στο θέμα των S-400. Εξήγησα στον Τραμπ για άλλη μια φορά πώς φτάσαμε στο σημείο να αγοράζουμε S-400», ανέφερε ο Ερντογάν σε μέλη του κόμματός του (AKP) στο κοινοβούλιο. «Του είπα ότι δεν μπορούμε να παρατήσουμε τους S-400 και ότι η Τουρκία δεν θα κάνει πίσω», πρόσθεσε. Ο Ερντογάν επανέλαβε επίσης την προειδοποίηση ότι η Τουρκία θα αναζητήσει αλλού μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς, εάν η Ουάσινγκτον συνεχίσει να μπλοκάρει τις προγραμματισμένες αγορές των F-35.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του φάνηκε ότι οι διαφορές των δύο συμμάχων μπορούν να επιλυθούν. «Οι ανησυχίες των Ηνωμένων Πολιτειών εδράζονται σε μικρά πράγματα», ανέφερε. «Ενώ δεν μπορέσαμε να λύσουμε αρκετά από τα ζητήματα μεταξύ μας, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μας, ωστόσο, δείξαμε σε ολόκληρο τον κόσμο ότι δεν αφήνουμε αυτά τα προβλήματα να κρατούν τις σχέσεις μας σε κατάσταση ομηρίας».

Θυμίζουμε ότι Τραμπ και Ερντογάν είχαν συνομιλίες στον Λευκό Οίκο με στόχο να ξεπεράσουν τις διαφορές που έχουν οι δύο χώρες, τόσο στο κομμάτι που αφορά την Συρία όσοι και στο ζήτημα με τους S-400, για τους οποίους οι ΗΠΑ επιμένουν ότι δεν είναι συμβατοί με τα εξοπλιστικά συστήματα του ΝΑΤΟ και αποτελούν απειλή για τα πολεμικά αεροσκάφη F-35. Άλλωστε, η Ουάσινγκτον έχει αναστείλει τη συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35 και έχει διαμηνύσει στην Τουρκία ότι θα υπάρξουν κυρώσεις, εάν δεν εγκαταλείψει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα, αν και προς το παρόν δεν τις έχει επιβάλει.

  • Με πληροφορίες από Reuters.