19 Νοέμβριος 2019, 15:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Νοέμβριος 2019, 15:55

Ορεστιάδα: Ολοκληρώθηκε το μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων (φωτο)

  • Ορεστιάδα: Ολοκληρώθηκε το μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων (φωτο)
    Ο γλύπτης Γιώργος Κικώτης σε μια σέλφι με φόντο το μνημείο της Ορεστιάδας για τη Γενοκτονία (φωτ.: Facebook / Γιώργος Κικώτης)

Τηρώντας πιστά το χρονοδιάγραμμα, ο γλύπτης Γιώργος Κικώτης ολοκλήρωσε χθες την τοποθέτηση στην είσοδο της Ορεστιάδας του μνημείου που είναι αφιερωμένο στη Γενοκτονία των Ποντίων. Η θεμελίωση έγινε στις 2 Οκτωβρίου με χώμα, αγιασμό και αμάραντα από την Παναγία Σουμελά του Πόντου, και τα αποκαλυπτήρια αναμένονται σε λίγες ημέρες, στις αρχές Δεκεμβρίου.

Η έγκριση δόθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 17 Μαΐου 2016, ωστόσο χρειάστηκε να περάσει τόσος καιρός ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή του μνημείου.

Το νέο έργο του Γιώργου Κικώτη (ο οποίος έχει φιλοτεχνήσει αρκετά μνημεία για τη Γενοκτονία των Ποντίων, που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας) έχει σχήμα σταυροειδές. Η βάση του είναι με σκαλοπάτια και ο κορμός του φέρει τρεις χάλκινες απεικονίσεις: τον αετό του Πόντου, την Πόντια μάνα να κρατάει στα χέρια της ένα παιδί, και τον Πόντιο αντάρτη. Δεξιά υπάρχει μια μαρμάρινη πλάκα στην οποία αναγράφεται «Η Ρωμανία αν ’πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο – 1916-1922».


Το σχέδιο (φωτ.: Κώστας Καλτσίδης)

«Είναι το μοναδικό μέχρι σήμερα που φέρει στα θεμέλια του αυτά τα τρία στοιχεία από την αλησμόνητη πατρίδα, επίσης είναι το μοναδικό που απέχει σε ευθεία 5,5 χιλιόμετρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα», αναφερόταν στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει με αφορμή την τελετή θεμελίωσης ο Σύλλογος Ποντίων Β. Έβρου «Ο Διγενής», ο οποίος πρωτοστάτησε ώστε η Ορεστιάδα να αποκτήσει ένα τέτοιο ορόσημο.

Το μνημείο βρίσκεται στην είσοδο της πόλης, επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως, δίπλα στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ορεστιάδας (ΔΗΚΕΠΑΟ).

Gallery