19 Νοέμβριος 2019, 14:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Νοέμβριος 2019, 14:25

Αντικαπνιστικός νόμος: Σε λειτουργία το 1142 για ενημέρωση και καταγγελίες

  • Αντικαπνιστικός νόμος: Σε λειτουργία το 1142 για ενημέρωση και καταγγελίες
    (Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Πρεμιέρα κάνει ο αντικαπνιστικός νόμος, γι’ αυτό και από σήμερα ξεκίνησε να λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1142 στην οποία οι πολίτες μπορούν να καταγγείλουν παραβάσεις, αλλά και να ενημερωθούν για τη διακοπή του καπνίσματος. Επίσης, μπορούν να ενημερώνονται για τα όσα προβλέπει η νέα νομοθεσία.

Για όσους ζητούν βοήθεια για να κόψουν το τσιγάρο υπάρχουν ειδικοί που θα επικοινωνούν μαζί τους μέσα σε 48 ώρες ώστε να τους καθοδηγήσουν σε κάποιο ιατρείο διακοπής καπνίσματος.

Όσοι θέλουν να καταγγείλουν παραβάσεις θα πρέπει να δώσουν το ονοματεπώνυμό τους, το τηλέφωνό τους, καθώς και το e-mail τους (εφόσον έχουν). Οι καταγγελίες θα ομαδοποιούνται και θα προωθούνται στις αρμόδιες Αρχές ανά κατηγορία προκειμένου να διενεργηθούν έκτακτοι ή στοχευμένοι έλεγχοι. Τους ελέγχους αναλαμβάνουν, κατά περίπτωση, η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, οι Υγειονομικές Διευθύνσεις περιφερειών ή το Λιμενικό.

Ο νόμος προβλέπει απαγόρευση του τσιγάρου σε όλους τους κλειστούς χώρους, αλλά και σε ανοιχτούς που συγκεντρώνονται παιδιά, όπως γήπεδα και παιδικές χαρές. Το κάπνισμα απαγορεύεται, επίσης, σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και κλειστούς σταθμούς.

Τα πρόστιμα
Όπως δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας, ο νόμος θα εφαρμοστεί «χωρίς παραθυράκια». Το πρόστιμο για τους ιδιώτες ξεκινά από 100 ευρώ και μπορεί να διπλασιαστεί εάν είναι παρόντες ανήλικοι. Πρόστιμα έως και 10.000 ευρώ προβλέπονται για τους υπεύθυνους καταστημάτων.

Συγκεκριμένα, για υπεύθυνο καταστήματος κάτω των 100 τ.μ. σε περίπτωση παραβίασης του νόμου τα πρόστιμα διαμορφώνονται ως εξής:

  • 500 ευρώ την πρώτη φορά,
  • 1.000 ευρώ τη δεύτερη φορά,
  • 2.000 ευρώ την τρίτη φορά,
  • 4.000 ευρώ την τέταρτη φορά με αναστολή λειτουργίας 10 μέρες,
  • 8.000 ευρώ την πέμπτη φορά και οριστική αναστολή της λειτουργίας του καταστήματος.

Για τα καταστήματα πάνω από 100 τ.μ. τα πρόστιμα ξεκινούν από 2.000 ευρώ και φτάνουν έως και τα 10.000 ευρώ, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για οριστική αναστολή της λειτουργίας.